Fiskars v počastitev stoletnice Finske

Fiskars v počastitev stoletnice Finske

27.10.2016

Fiskars v počastitev stoletnice Finske z darilom miru narave

 

Naslednje leto bo Finska praznovala stoletnico državnosti. Fiskars je eden od uradnih partnerjev projekta »Finska 100«. V okviru tega partnerstva bo skupina Fiskars predstavila dar miru narave z donacijo parka Dagmar v Källvikenu na Finskem.

Skupina Fiskars ima dolgo zgodovino posedovanja in upravljanja gozdov, saj je les od nekdaj pomembna surovina v železarstvu. Fiskars je bil ustanovljen leta 1649 kot železarna. Dejavnost družbe se je skozi stoletja sicer spremenila, a v zahodni pokrajini Uusimaa se še vedno ohranja njena dediščina.

 

V Källvikenu, v zahodni pokrajini Uusimaa, ima Fiskars v lasti okoli 40 hektarjev površine zemlje in voda. Slikoviti Källviken je kombinacija raznovrstnega finskega gozda, naravnih plaž, obalnih pečin in morja. Källviken je tudi kraj zgodovinsko pomembnega izvira Dagmar, znanega po izredno bistri in čisti vodi, ki poživlja pohodnike in zagotavlja okus narave v svoji najčistejši obliki.

 

Območje parka bo obnovljeno in dostopno tudi kot virtualna izkušnja

 

Fiskars si želi čim več ljudem omogočiti dostop do naravnega okolja ter miru in navdiha. Avgusta 2017, sto dni pred 100. obletnico Finske, bo podjetje Fiskars omenjeno območje v Källvikenu podarilo v uporabo Fincem in prijateljem Finske za naslednjih sto let za simbolično najemnino 1 EUR na leto.

 

Pred predajo bo Fiskars obnovil naravne poti, nabrežje in okolico izvira Dagmar v Källvikenu, da bi bilo gibanje v parku čim bolj enostavno in udobno za pešce, pohodnike, jadralce in turiste, hkrati pa bo ohranjeno dragoceno gozdno okolje. V naslednjem letu bodo Fiskarsovi zaposleni sodelovali pri prenovitvenih delih v skladu z osnovnim sporočilom urada predsednika vlade ob obletnici – »skupaj«.

 

»V Källvikenu ljudi navdihuje narava, kakor že desetletja navdihuje naše oblikovalce. Narava obdaja obiskovalcev v vsej svoji lepoti in omogoča vpogled v izvor znamenitih izdelkov mnogih naših oblikovalcev,« pravi Kari Kauniskangas, predsednik in izvršni direktor družbe Fiskars.

 

»Narava je še vedno glavni vir navdiha za nas v Fiskarsu. Verjamemo v trajnostni dizajn in naši oblikovalci ustvarjajo funkcionalne, enostavne in brezčasne izdelke, od katerih mnogi služijo že generacijam.«

 

Fiskars bo hkrati oddal tudi vlogo za vzpostavitev naravnega rezervata na tem območju v centru Uusimaa ELY . Pravilnik za zaščito območja bo pripravljen v duhu ohranjanja te čudovite zgodovinske, kulturne, naravne in rekreacijske destinacije. Z državnim gozdnim podjetjem Metsähallitus je dogovorjeno, da bo odgovorno za upravljanje tega območja naslednjih 100 let.

 

»To na nacionalni ravni v vsej zgodovini poslovanja podjetja Metsähallitus predstavlja edinstveno darilo; še nikoli do sedaj ni noben zasebni subjekt podaril tako zgodovinsko pomembnega območja v upravljanje našemu podjetju,« pravi Jere Rauhala, območni direktor Metsähallitusa.

 

Obiskovalci se lahko odpravite na virtualni ogled Källvikena, saj bo z uporabo tehnologije virtualne resničnosti v okolici posnet 360-stopinjski video . Kampanja za virtualno izkušnjo bo organizirana v jubilejnem letu, s čimer bo mir narave v Källvikenu vsakomur dostopen s pomočjo virtualnih očal. Sprehod po naravi bo redno posodabljan na Fiskarsovi spletni strani »Finska 100« www.suomi100.fiskarsgroup.com, ki bo vzpostavljena od 20. oktobra 2016 dalje.

 

Zbirka izdelkov omejene izdaje z edinstveno obliko

 

»Zbirka obletnica bo vključevala 45 posebnih izdelkov blagovnih znamk Fiskars, IITTALA, Arabia in Hackman. Te izdaje bodo omejene in izdelki bodo na voljo le v letu 2017. Ponosni smo, da lahko spomin na našo domovino počastimo z brezčasnim oblikovanjem unikatnih izdelkov,« pravi Pekka Salmi, podpredsednik prodaje Finske in projektni vodja pri pobudi »Finska 100«.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.