Zmagovalci slovensko-finskega natečaja Iittala 2016


07.12.2016

 


Sporočilo za javnost

 

Zmagovalka slovensko-finskega natečaja januarja v finsko Iittalo

 

V Logatcu, 6. decembra 2016: V Moderni galeriji v Ljubljani so danes, na dan finske samostojnosti, slovesno razglasili zmagovalce slovensko-finskega natečaja Iittala, ki ga je marca letos razpisalo podjetje Unicommerce v sodelovanju s finsko skupino Fiskars in blagovno znamko Iittala. Mednarodni natečaj z delovnim imenom Iittala Design Contest for Slovenian Students je potekal v čast letošnjega praznovanja 80. obletnice kolekcije vaz svetovno znanega oblikovalca Alvarja Aalta in stoletnico državnosti, ki jo bo Finska praznovala prihodnje leto. Zmagovalka natečaja je absolventka Fakultete za arhitekturo Ajda Racman, njeno delo pa je bilo prijavljeno s kodo 12711 pod zaporedno številko 6. Nagrajenka bo tako že konec januarja prihodnje leto obiskala tovarno Iittala, ki je v svetu poznana po svojih brezčasnih kolekcijah in funkcionalnih izdelkih za opremo interierja, ogledala pa si bo tudi Muzej Iittala in Muzej modernega dizajna v Helsinkih. Delegaciji, ki jo bo na Finsko spremljala izvršna direktorica družbe Unicommerce Marijana Dajčman, se bo pridružila tudi predstavnica medijske hiše Delo Aleksandra Zorko, ki je trajnostne izdelke Iittala v ikonskih kolekcijah uglednih in svetovno priznanih oblikovalcev v zadnjih dveh letih izčrpno predstavljala slovenskim bralcem priloge Deloindom. Posebno nagrado za njene aktualne in poglobljene strokovne prispevke o Iittali in skandinavskemu dizajnu so podelili tudi Smilji Štravs, nekdanji novinarki v Delovi redakciji Kult.     

 

''Čestitke vsem študentom, ki so sodelovali v omenjenem projektu,'' je na razglasitvi rezultatov povedala Marijana Dajčman. ''Veseli nas, da so ta natečaj prepoznali kot priložnost, da lahko s temi res izjemno lepimi izdelki zlahka estetsko poudarijo posamezne detajle v prostoru. Kakovostni in funkcionalni izdelki Iittala so namreč namenjeni vsem generacijam, saj s svojo preprostostjo in otipljivo finsko eleganco vedno znova presegajo meje vsakdanjosti.''

Ajda Racman je v svojem projektu izdelke Iittala umestila v interier okrepčevalnice Luda na Poljanski cesti v Ljubljani.

Slovensko-finski natečaj je potekal od marca letos, ko so organizatorji k sodelovanju povabili študente Fakultete za arhitekturo, Akademije za likovno umetnost, Fakultete za dizajn ter dijake Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Mladi načrtovalci in oblikovalci prostora so na ta način dobili edinstveno priložnost spoznavati skandinavski dizajn, ki je v svetu poznan po unikatnih in minimalistično oblikovanih izdelkih ter tudi po 135-letni tradiciji steklarne Iittala, ki domuje v 60 kilometrov oddaljeni istoimenski vasici severovzhodno od glavnega mesta Helsinki. Naloga sodelujočih, ki so lahko projektno nalogo pripravili individualno ali do največ trije v skupini, je bila izbrane izdelke Iittala s kreativnimi rešitvami umestiti v raznolike ambiente in s tem poudariti njihovo večfunkcionalnost. Zmagovalca natečaja Iittala je v sklepni fazi izbrala publika, ki je od 8. do 21. novembra oddala svoj glas za eno od sedmih razstavljenih del v prodajno-razstavnem salonu id:doma v središču Ljubljane.

 

V imenu absolventke Ajde Racman je glavno nagrado prevzel dekan Fakultete za arhitekturo, prof. mag. Peter Gabrijelčič, univ. dipl. inž. arh. Priznanja za sodelovanje so podelili vsem avtorjem projektov, za katere je v finalu glasovala publika: Valentini Gjura, Urši Zupančič, Špeli Doles, Mihi Toplišku, Tamari Lasič, Iki Ugrin, Tihani Hajdinjak in Anji Črnič.


Izvršna direktorica družbe Unicommerce Marijana Dajčman je posebni nagradi podelila tudi medijski hiši Delo. V imenu novinarke Aleksandre Zorko je nagrado prevzela Julijana Bavčar, urednica priloge Deloindom, kultno vazo Alvar Aalta pa je za svoje izjemne članke o brezčasnih kolekcijah Iittala v Delovi rubriki Kult prejela tudi novinarka Smilja Štravs

Natečaj je marca letos razpisalo logaško podjetje Unicommerce, ki kot distributer oskrbuje slovenski trg z izdelki Iittala preko svoje pogodbene maloprodajne mreže. Predstavitev programa in pravil natečaja ter izdelkov Iittala je potekala v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo. V projekt je organizator vključil sedem lokacij v starem mestnem jedru: hotel Vander na Krojaški ulici, Kulkul, trgovino s konceptom Vale-Novak na Tavčarjevi in Slovenski cesti, Bistro Zvezda na Kongresnem trgu, okrepčevalnico Luda na Poljanski, Zlatarno Loboda na Nazorjevi, Moderno galerijo na Windischerjevi ter Cvetličarno Galerija Lovšin na Prešernovi cesti.

 

Fotografije: arhiv Unicommerce
 

 

 

 

 

 

 

Distributer za Slovenijo: UNICOMMERCE, d. o. o., Obrtniška ulica 21, 1370 Logatec, E: info@unicommerce.si, www.unicommerce.si, www.skandizajn.si, www.iittala.com, FB skandizajn

 

Prodajna mesta: id:doma, Slovenska cesta 9, Ljubljana, T: 01-426 90 30; Galerija Status, Župančičeva 18, Ljubljana, T: 01-241 54 50; KUBUS, Vegova ulica 2, Ljubljana, T: 01-426 90 15; Cvetličarna Mojca Možič, Partizanska cesta 35, Maribor, T: 02-228 24 95; Dandelion, Mala vrtna delavnica, Lent- Ob bregu 28, Maribor, T:031 334 551, NAMA Ljubljana- gospodinjski oddelek (v novembru in decembru 2016). 


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.