V osmih korakih naredite zimsko hiško za ježa


 • Kako ježi prezimijo in kako jim lahko pri tem pomagamo?
 • Ali lahko ježe pozimi hranimo?
 • Jež: prezimovanje v hiši
 • Navodila: izdelava hiške za ježa
 • Izdelava hiške za ježa: material in orodje
 • Hiška s tlemi ali brez tal?
 • Postavitev hiške za ježa: katero mesto je najbolj primerno?

Kako ježi prezimijo in kako jim lahko pri tem pomagamo? 

Pozno jeseni si ježi začnejo pripravljati toplo in varno zimsko zavetje. Med njihova najbolj priljubljena zimska gnezda spadajo stara debla in tudi kompostni kupi listja in dračja. Če boste na svojem vrtu opazili majhne kupe listja, jih pustite do spomladi. Morebiti se je prav v enega od njih naselil jež, zato pazite, da mu ne uničite doma.

Posebno previdni bodite tudi pri košnji trave in rezanju žive meje, saj se ježi, ki so aktivni ponoči, podnevi zelo radi skrivajo v travi ali okoli grmovja. 

Pred zimo je pravi čas, da svoj vrt uredite tako, da bo prijazen tudi za ježe. Spravite vse ostanke obrezovanj in listje v en kot vrta, da bo jež tam lahko nemoteno prezimil. 

Izdelate lahko tudi hiško, ki je bo jež še posebno vesel. S pomočjo naših navodil jo boste naredili hitro in brez veliko truda. 

Ali lahko ježe pozimi hranimo?

Pred zimskim spanjem si morajo ježi nabrati dovolj podkožne tolšče. Predvsem mladi ježi in samice ježa zato od septembra do decembra intenzivno iščejo hrano. Samci ježa pa začnejo zimsko spanje že oktobra. 


Živalim lahko pomagate tako, da jim na vrtu nastavite posodice z nekaj mačje hrane in vode. Nikakor ne ponujajte mleka, saj ga ježi ne prenašajo in dobijo hude prebavne motnje. Hrane naj bo samo malo, saj si morajo divje živali, kot je jež, hrano same iskati. Poleg tega bi jih stalno nastavljanje hrane lahko zmotilo pri njihovem zimskem počitku. 
Ježi se med zimskim spanjem občasno tudi zbudijo, nekateri celo zapustijo svoje gnezdo.  V kolikor ježa srečate pozimi, preverite, ali morda kaže znake bolezni ali ima kakšne druge težave (npr. poškodbe ali podhranjenost). V tem primeru se obrnite na pristojno strokovno službo. 

Jež: prezimovanje v hiši

Jež je pri nas zaščitena živalska vrsta. To pomeni, da ga je prepovedano ubijati, poškodovati ali loviti. Zdravim ježem lahko najbolje pomagamo tako, da jim omogočimo ustrezen življenjski prostor. 
Izjema so bolni, poškodovani, podhranjeni ali s paraziti okuženi ježi. Prav je, da pomagamo tudi osirotelim mladičkom in pozno jeseni vidno presuhim ježkom, ki tehtajo manj kot 500 gramov. V tem primeru se obrnite na pristojno strokovno službo ali veterinarja.

Napačna ljubezen do živali

Ježi so divje živali, ki živijo v naravi. Da ježa vzamemo v hišo za prezimovanje, je dovoljeno le v izrednih primerih. Vaš cilj mora biti, da se žival spet vrne v naravo!

Navodila: izdelava hiške za ježa

V naslednjih navodilih vam bomo korak za korakom pokazali, kako lahko sami izdelate toplo in varno hiško za ježa.

Sami izdelajte hiško za ježa: material in orodje

Preden začnete, si pripravite: 

 • Enoročna akumulatorska žaga, npr. STIHL GTA 26.
 • Rokavice in zaščitna očala
 • Lesene deske: 
 • 4 kosi 40 x 25 x 2 cm
 • 1 kos 30 x 20 x 2 cm
 • 1 kos 50 x 40 x 2 cm
 • 2 leseni deščici 39 x 2 x 2 cm
 • Lesni vijaki 3 x 30 mm
 • Očesni vijaki, majhni
 • Žeblji za strešno lepenko
 • Strešna lepenka
 • Akumulatorski vijačnik
 • Mizarske spone, majhne
 • Brusni papir
 • Kombinirane klešče
 • Nož z lomljivim rezilom

Hiška s tlemi ali brez tal?
Odločitev, ali boste izdelali hiško s tlemi ali brez tal, je povsem vaša. Pomembno je le, da jež in stelja v zimskih mesecih ostaneta suha. Če se torej odločite za hiško brez tal, je ne postavite v vdolbini. Za boljšo izolacijo čez zemljo nasujte prod ali plast lesnih oblancev.
V našem primeru bomo izdelali hiško za ježa brez tal.

Izdelava hiške za ježa: mere

 • Notranjost meri 35 x 28 x 20 cm.
 • Vhodni del meri 10 x 10 cm in je primeren tudi za večje ježe.
 • Hiška ima dva dela: spalni del širine pribl. 23 cm, prehod do spalnega dela 12 cm.

Zavezani vaši varnosti: zaščitna oprema
Delo z zmogljivimi napravami razveseljuje in omogoča, da pri tem prerastete samega sebe. Pri tem je dobro, če se lahko zanesete na učinkovita in varna zaščitna oblačila. Pri delu z enoročno akumulatorsko žago vedno nosite osebno zaščitno opremo. Sem sodijo zaščitna očala, rokavice iz trpežnega materiala, hlače z zaščito pred rezi in veliko več. Več podrobnosti preberite v navodilih za uporabo kupljenega izdelka. Pred prvo uporabo naprave se dobro seznanite z njenim delovanjem, poleg tega se pred vsakim delom prepričajte, da je naprava v brezhibnem stanju. Specializirani trgovec STIHL bo napravo za vas pripravil na prvo uporabo in vam svetoval glede zaščitnih oblačil, krojev in konfekcijskih številk, pri tem pa boste oblačila lahko v miru pomerili. Zapomnite si, da osebna zaščitna oprema ne more nadomestiti varne delovne tehnike.

Izdelava hiške za ježa: navodila

Zdaj lahko pričnete z izdelavo!

1. korak: označite želene mere in izrežite

Vse mere za hiško za ježa (glejte skico) prenesite na pripravljene lesene deske. Za večjo stabilnost lesene deske z mizarskimi sponami pričvrstite na delovno površino. Po meri z enoročno akumulatorsko žago izrežite deske. 
Enoročno akumulatorsko žago STIHL GTA 26 držite z obema rokama in jo prislonite na omejevalnik.

2. korak: izrežite vhodni predel

Iz sprednje stranice izžagajte vhod za hiško.

3. korak: pobrusite robove

Odrezane robove gladko pobrusite z brusnim papirjem in jih nekoliko zaoblite. Tako se robovi pozneje ne bodo cefrali in ne bodo nevarni za živali. 

4. korak: izrežite poševnine

Na bodočih stranskih stenah označite poševnine. Zaradi teh poševnih stranic bo dež odtekel s strehe. Pri tem voda ne bo prišla v stik s stenami hiške in jih tudi ne bo zmočila. Poševne dele odrežite z enoročno akumulatorsko žago. 


5. korak: namestite notranja viseča vrata

Notranja viseča vrata vodijo do dejanskega spalnega prostora. Zaradi zavitega vhoda je speči jež zaščiten pred mrazom, vetrom in naravnimi sovražniki. Vrata jih namreč odvrnejo od vstopanja, medtem ko jež brez težav pride v hiško in iz nje. Takšna viseča vrata se zelo preprosto izdelajo.
Za to izžagajte odprtino v notranji steni. Da bodo viseča vrata prosto nihala, jih toliko skrajšajte, da bo dovolj prostora za vpetje za ušesca.
Dvoje ušesc s kleščami razprite. Dve zaprti ušesci privijte v viseča vrata in dve razprti v steno. Obesite vrata in s pomočjo klešč stisnite ušesci ponovno skupaj.

6. korak: sestavite hiško za ježa

Zdaj lahko skupaj sestavite vse stene hiške za ježa. Z lesnimi vijaki in akumulatorskim vijačnikom vam bo šlo delo hitreje od rok.

7. korak: namestite streho

Da se streha hiške za ježa ne bo premikala, pribijte dve leseni deščici (kot kaže slika) na strešno ploščo. Za zaščito pred dežjem na streho z žeblji namestite vodotesno strešno lepenko. Z nanosom lanenega olja boste hiško za ježa dodatno zaščitili pred vremenskimi vplivi.

8. korak: napolnite hiško za ježa

Najbolje, da hiško za ježa napolnite s slamo. Slama je dober material za gnezdenje, odlična izolacija in ostane suha tudi ob dežju. V spalni prostor dajte večjo količino slame, da bo ježu čim bolj udobno.
Hiško lahko napolnite tudi z odpadlim listjem ali senom, iz katerih si bo jež z veseljem uredil svoje gnezdo. Vendar pa je listje od zunaj pogosto še vlažno in bo v hiški začelo plesneti. Preden torej jež začne svoj zimski počitek, preglejte njegovo zavetje in po potrebi odstranite vlažen material.Postavitev hiške za ježa: katero mesto je najbolj primerno?

Ko je hiška za ježa končana, poiščite primerno mesto, kamor jo boste postavili. Priporočamo, da jo postavite na nekoliko privzdignjeno mesto. Tako ob večjih količinah dežja ali snega voda ne bo prodrla v ježev dom. Hiška tudi ne sme biti na neposrednem soncu, saj se jež ne bi dovolj spočil in bi se lahko predčasno zbudil iz zimskega spanja. 
Najbolj ugodna lega za postavitev doma narejene hiške za ježa je severna stran hiše, pod zimzelenim grmovjem, drevesi ali pod napuščem. Vhod naj bo obrnjen stran od dežja. 

Ko najdete takšno primerno mesto za postavitev, pokrijte hiško za ježa z vejevjem in odpadlim listjem. Ta material bo naredil dodatno zunanjo zaščitno plast in hkrati tudi skril hiško pred nepridipravi.

Končano! Novo zimsko zatočišče je zdaj pripravljeno in samo še čaka na svoje goste.

Povzetek: sami naredite hiško za ježa

 • Da bi ježi preživeli mrzle zimske mesece brez hrane, od oktobra do aprila oz. maja prezimijo. Kot zimsko zatočišče so primerni kupi iz odpadlega listja in dračja, stara drevesna debla ali pa hiške za ježe, ki jih naredi človek.
 • Ježe loviti ali vzeti na dom je z zakonom prepovedano. Izjema so živali v stiski, npr. bolni, poškodovani, podhranjeni ježi ali zapuščeni ježi mladički, ki potrebujejo našo pomoč.
 • Ježi si v naravi sami iščejo svojo hrano. Če je res potrebno, jim nastavite posodice z vodo in nekoliko mačje hrane.
 • Pri izdelavi hiške za ježa vedno uporabljajte osebno zaščitno opremo v skladu z navodili za uporabo svoje naprave.
 • S pomočjo enoročne akumulatorske žage, lesenih desk in strešne lepenke boste lahko sami izdelali udobno in vodotesno hiško za ježa, v kateri bo lahko ta prezimil.
 • Pri hiški brez tal pokrijte zemljo s prodom ali plastjo lesnih oblancev. Gnezdo bo tako suho in toplo.
 • Uporabite slamo in z njo napolnite hiško za ježa, saj je slama najbolj primerna za gnezdenje. Po potrebi dodajte še suho listje.
 • Idealna lokacija za postavitev hiške za ježa je severna stran hiše, pod zimzelenim grmičevjem, drevesi ali pod napuščem. Vhod naj bo obrnjen stran od dežja.
 • Hiško za ježa postavite na ravna in suha tla in jo pokrijte z dračjem in odpadlim listjem.