Izbira semen. Zaščitite svojo priljubljeno sorto.

Številne sorte zelenjave lahko kar sami razmnožujete na svojem vrtu. S tem ohranite raznolikost in zagotovite, da imate pri roki vedno tiste sorte, ki najbolje uspevajo na vašem vrtu. Edini pogoj: izbrati morate sorte čistih linij.

Vrtnarjenje se začne s pravilno izbiro semen. Izkušeni vrtnarji in vrtnarke vedo, da je razpoložljivost semen odločilnega pomena za uspešno kultiviranje rastlin. Pri tem je namreč treba upoštevati dober okus, kaljivost in nenazadnje, ali so sorte prilagojene na lokalne pogoje.

Sorte čistih linij

Pogoj za nastanek raznolikosti so plodne sorte čistih linij, ki se lahko razmnožujejo. To so sorte, ki svoje lastnosti prenašajo dalje na naslednje generacije. Sorte čistih linij so nasprotje hibridnim sortam. Hibridne sorte imajo namreč v sebi neke vrste biološko zaščito, ki preprečuje prenašanje svojih lastnosti na naslednje generacije. Iz hibridnih sort ne nastaja nova raznolikost, proizvedejo jih lahko samo podjetja z zahtevnimi postopki vzgoje – in velikokrat z uporabo različnih pristopov biotehnologije. Najbolj preprost način, kako kot vrtnar ali vrtnarka pomagati pri nadaljnjem razvoju kulturnih rastlin in njihovi raznolikosti, je tak, da dosledno ne uporabljate hibridnih semen. Izbira ekološko vzgojenih sort čistih linij je vsako leto večja.

Lastno pridobivanje semen

Za lastno pridobivanje semen predlagam dva pristopa: Prvi: semena pridobivamo vedno samo od najlepših, najbolj plodnih in zdravih rastlin. Zatorej, na vrtu izberemo točno tisto glavo solate, ki je tako lepa in ima tako goste liste, da bi jo najraje kar odnesli v hišo in pojedli. Vendar je ne odtrgamo, temveč jo označimo, npr. s palico, in pustimo, da gre v cvet in pridela semena. Drugi: številne sorte zelenjave so tujeprašne. To pomeni, da se lahko križajo z neko drugo sorto, ki cveti ob istem času. Včasih je to lahko zelo zanimiv poskus, ki prinese novo vrstno raznolikost. Velikokrat pa je rezultat nezadovoljiv: grenkoba okrasnih buč se lahko prenese v jedilne buče. Koleraba, ki se je križala z zeljem, nima niti mehkega ploda niti lepo oblikovane zeljnate glave. Ali pa postane sladka paprika naenkrat pekoča. Zatorej je potrebnega nekaj znanja, da se skozi leta naučite, kako pridobiti dobro seme za naslednje leto. Za popolne novince priporočam, da si poiščejo kakšno knjigo s tovrstno tematiko in jo preberejo.     

Andrea Heistinger
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.