Kratki vodnik po zeliščih na balkonu in vrtu

Zelišča lahko brez težav gojimo na balkonu in vrtu. Različna zelišče zahtevajo različne vrste tal, različne količine vode in različno veliko gnojil. S pravilno izbiro zelišč boste balkon in vrt hitro spremenili v začimben ali čajni vrt. V nadaljevanju navajam pet vrst zelišč z ustreznimi nasveti za njihovo gojenje.

Ožepki
To so prečudovite dišavnice in čajne rastline ter odlična paša za metulje, čmrlje, čebele in trepetavke. Dobro prenašajo zimo, vendar ne marajo zbitih tal in preobilne vlage. Zasadite jih lahko na zeliščni gredi z obilo sončne obsijanosti, pa tudi v gredi s trajnicami. Priporočam razdaljo med sadikami 40 x40 cm, spomladi dodajte nekaj komposta. Zelišča porežete za čaj ob cvetenju, zatem poženejo rastline nove poganjke, na zelo toplih predelih tudi do trikrat. Mlado listje, ki je primerno za dekoriranje sladic, se lahko nabira od brstenja pa vse do jeseni.

Bazilika
Bazilika je najljubša začimba med vsemi začimbami. Redko katera rastlina je v kuhinji tako priljubljena, kot to velja za baziliko. Čeprav je pred 20 leti ni skoraj nihče poznal in čeprav potrebuje zelo veliko toplih sončnih žarkov, se pogosto pojavlja na balkonih in terasah ... nekateri poskušajo svojo srečo tudi v zaprtih prostorih. V italijanski kuhinji se uporablja enoletna bazilika. Večina večletnic ponuja povsem drugačne arome in je primerna kot začimba ali zeliščni čaj polnega okusa. Bazilikovo seme kali na svetlobi. Posevek dajte na toplo (med13 in25 °C) in ga po pribl. dveh tednih pikirajte v šopih. Sadike zasadite v razdalji 20 x20 cm. Baziliko lahko večkrat obirate in zelo dobro poganja iz zalistja. Bazilika ime rada toploto in raste dobro na prostem, ko tudi nočne temperature ne padejo več pod16 °C. Zato bazilika v večini regij dobro raste v rastlinjaku, visoki gredi ali v loncu ob hišnem zidu. Bazilika spada med rastline, ki porabijo veliko hranilni snovi iz zemlje, in zelo dobro uspeva v bližini paradižnikov.

Sivka
Tudi za tiste, ki nimajo zeliščnega vrta: eno ali dve sadiki lahko gojite tudi na balkonu ali terasi. Privabljajo metulje in številne žuželke ter prijetno odišavijo okolico. Na vrtu lahko dosežejo visoko starost, tudi do več deset let, in se pri tem ustrezno bogato razrastejo. Pogoj je, da jim ustreza lokacija in da se vedno pravilno obrežejo. Sivka obožuje sončno lego in prepustna, apnenasta in revna tla. Bolj kot so tla odtočna, bolje uspevajo. Vsakršna stoječa vlaga, predvsem pozimi, lahko rastlino uniči. Sivka se ne sme preveč razbohotiti, sicer ne živi dolgo. Vsako leto jo je treba močno obrezati, da se gosto zaraste. Obstajata dva preverjena načina obrezovanja sivke: intenzivno in korenito obrezovanje po cvetenju konec avgusta ali najpozneje v sredini septembra. Potem ima še dovolj časa, da se pred zimo okrepi. Spomladi zadostuje manjše oblikovno obrezovanje in tako sivka hitreje zacveti. Ali pa jo obrežete spomladi, ko je dovolj toplo, da se poškodbe zaradi rezanja dobro zacelijo (takoj ko cvetijo forzicije). Pomembno: sivko je treba zares intenzivno porezati. Spomladi tako ostanejo samo za dlan visoke rastline, ki delujejo kot majhni ježki.

Izop
Izop je prečudovit polgrm, ki raste na zeliščni gredi ali kot majhna živa meja. Cveti dolgo in predstavlja priljubljeno medonosno rastlino za čebele. To zel je poznal še grški zdravnik Hipokrat, ki jo je priporočal za bronhitis. Že več stoletij se goji v samostanih in na kmečkih vrtovih kot zdravilna rastlina ali začimbnica in dobro uspeva v vseh tleh, ki dobro prepuščajo vodo. Rastlino je treba najmanj enkrat letno, spomladi pred brstenjem ali pozno poleti, intenzivno porezati. Starejše rastline se izrodijo in zamrejo. Najpomembnejše pravilo za uporabo izopa v kuhinji: tega zelišča ne smete nikoli kuhati s hrano, saj je potem grenkega okusa. Potrosite ga po pripravljeni jedi kot začimba.

Citronska verbena
Posebej je primerna za čaj, saj njen okus nekoliko spominja na limono in timijan. Predvsem spomladi je dobro izražena aroma limone, zel cveti bogato bele barve od avgusta do oktobra. Uporablja se lahko tudi kot začimba. Dobro prenaša obrezovanje in se lahko uporablja tudi kot živa meja.

Andrea Heistinger

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.