Visoke grede in okvirji za grede – mala šola o gredah

V zadnjih letih so visoke grede postale priljubljen spremljevalec vrtičkarjev. Opaziti jih je mogoče povsod. Velikokrat celo na starih kmečkih vrtovih, kjer je odlična podlaga za rast zelenjave, saj se je čez leta naredila zelo kakovostna prst. Visoka greda ima številne prednosti. Če pa vam je nekoliko predraga, si lahko naredite stroškovno ugodnejši okvir za grede.

Kdaj uporabiti visoko gredo

  • Na tleh, ki so obremenjena s škodljivimi snovmi. Tega je največ v mestnih predelih.
  • Za ljudi na invalidskem vozičku ali za tiste, ki se težko sklanjajo.
  • Na zelo zbitih tleh – na primer zaradi gradbenih del.
  • Če na vrtu nastaja veliko ostankov obrezovanja grmičevja. Te ostanke, kot tudi druge vrtne »odpadke«, lahko odložite na visoko gredo v pravilnem zaporedju plasti: ostanki obrezovanja grmičevja, listje, stara travna ruša, nezrel kompost in na vrhu vrtna zemlja. V teh gredah je dovolj hranilnih snovi za 3-4 leta pridelkov, prav tako delujejo kot »grelnik« tal: tako se znatno podaljša čas zelenjavne letine. Visoke grede si lahko predstavljamo kot kup komposta, na katerem raste zelenjava. Primerne so predvsem za rastline, ki potrebujejo veliko hranilnih snovi (buče, paradižnik, jajčevec ipd.).
  • Za majhne vrtove, kjer je pomemben vsak kvadratni meter.
  • Visoke grede se lahko uporabljajo tudi na vrtovih na strmini. Postavite jih tako, da tvorijo terase in opirajo hrib.

Plasti v visoki gredi po načinu gomile – za tri do pet let
Priporoča se v primeru, če pri vas na vrtu nastaja veliko uporabnega materiala, ki ga lahko izkoristite. Ta se razkraja in seseda, zato je treba takšno vrsto visoke grede polniti vsakih 3–5 let. Za 70 cm visoko gredo: najnižjo plast predstavlja pribl.40 cm vej, nato sledi plast koprene, zatem10 cm travne ruše ali pokošene trave, slame in zmešanih vrtnih odpadkov. Nadalje15 cm listja,10 cm grobega komposta in 20 cm vrtne zemlje, zamešane z 20 % finega zrelega komposta. Če želite imeti višjo gredo, ustrezno povečajte debelino posameznih plasti. Če želite imeti nižjo gredo, nanesite samo 20 cm vej.

Plasti v visoki gredi – za trajno uporabo
Kdor ne želi polniti visoke grede vsakih tri do pet let, lahko uporabi sistem korita.
Najnižjo plast predstavlja pribl. 20 cm drenaže, v idealnem primeru iz vulkanske kamnine (za shranjevanje vode). Na to damo kopreno (povlečeno gor skoraj do linije zemlje) in napolnimo s prstjo za posodovke. Ta ima visok delež mineralnih substanc (plovec, vulkanska kamnina, skrilavec, opečnat drobir) in se zato ne seseda. Za pridelavo zelenjave morate dodati še gnojilo.

Pravilne mere visoke grede
Najustreznejša višina je tista, ki sega do vaših bokov, torej 70–100 cm. Dolžina je lahko različna, običajno sledimo razpoložljivemu prostoru na vrtu. Idealna širina se izbere tako, da boste lahko gredo brez težav obdelovali z obeh strani: 2 x dolžina roke, torej nekje 140–160 cm.

Okvirji za grede: cenovno ugodna alternativa visokim gredam
Na številnih vrtovih že obstajajo grede, ki se že uporabljajo kot zelenjavni vrt, vendar ne obrodijo bogato. Ali košček travnika, ki ga želimo predelati v zelenjavni vrt.  Za takšne situacije, in za ljudi, ki se radi in brez težav sklanjajo, priporočam okvirje za grede. Gre za preproste okvirje iz lesa ali kovine (slike lahko pogledate spodaj), ki se položijo na tla. Lahko jih kupite, ali naredite sami. Visoki naj bodo pribl. 40 cm, nekje 10 cm naj bodo pogreznjeni v tla. Za polnjenje potrebujete manj zemlje kot pri visoki gredi, zato lahko s sorazmerno malo truda pripravite rodovitno prst za zelenjavo. Pred tem je treba tla nekoliko razrahljati z vilami.

Andrea Heistinger
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.