Julij je čas za vrtnice

Julij je čas za vrtnice ... ne samo tukaj pri nas v grajskem parku Dennenlohe, v katerem jih cveti več kot 10.000, temveč tudi povsod drugod.
Angleške vrtnice, vrtnice Generosa, zgodovinske vrtnice, vrtnice popenjavke, divje vrtnice, moderne ali visokorasle vrtnice, botanične vrtnice, vrtnice brez trnov – na voljo je neskončno število vrst. V srednjeveških samostanskih vrtovih so jih vzgajali kot zdravilne rastline in že skoraj 1000 let se razširjajo tudi vrste z gosto polnjenimi cvetovi, največ francoski šipek Rosa gallica. Orientalske vrste so pozneje predvsem s pomočjo popotnikov našle svojo pot do Evrope. Šele v renesansi so vzgojili vrste vrtnic, ki so pozneje postale osnovna linija evropske vzrejne kulture.

Že leta 1700 so na veliko pridelovali rožno olje in najpozneje v baroku je vrtnica v Evropi zasedla položaj »kraljice med cvetlicami«. Nad vrtnicami je bila navdušena cesarica Josephine, ki je imela na svojem posestvu ob dvorcu Malmaison vrt, ki je slovel po vsem svetu. In ker je moja hči že leta velika navdušenka te cesarice in njenega posestva, je za svoj 20. rojstni dan prejela lastno sorto: »Emilie von Süsskind« – gre za hibrid albe s sladkastim citronskim vonje, kar je za našo družino zelo pomembno – če pomislimo na roman »Parfum« pisca Patricka Süsskinda in z njim povezane vonjave.

Obstaja pribl. 250 vrst , ki imajo tipične značilnosti tj. trne, plodove in neparno razdeljene liste. Vrtnice imajo rade bogata tla, ki so rahlo kisla, česar jim pri nas na dvorcu Dennenlohe ne moremo ponuditi (Vseeno se tukaj zelo dobro počutijo!) in dejansko jih zalijemo samo, ko ji zasadimo.

Vrtnice imajo namreč zelo globoke korenine. Če jih zalivamo, izgubijo sposobnost lastnega hranjenja in so bolj nagnjene k boleznim. Žal teh ni malo: rak, glivične bolezni (siva plesen ali pepelovka) ipd.  Žuželke, kot so ose šipkove šiškarice ali ose listarice, najedajo mehke brste, vrhnje poganjke in mlade vejice. Listne šipkove uši, šipkov kapar ali šipkov škržat, pa tudi gosenice metuljev, npr. šipkovega zavijača ali pritlikavega listnatega zavrtača, ljubijo liste vrtnic, prav zato obstaja skoraj toliko sredstev za zatiranje, kot obstaja sort vrtnic. Pri nas na dvorcu Dennenlohe jih ne uporabljamo, saj delujemo po ekološkem načelu in zato uporabljamo izključno naravne pripravke iz kopriv in negujemo pikapolonice, ki z veseljem pospravijo listne uši.


Baron Robert von Süsskind
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.