Ko pozimi cvetijo cvetlice

Tudi v grajskem parku Dennenlohe pozimi ne cveti veliko rastlin, zato pa tiste, ki cvetijo, presenečajo s svojo lepoto: pri zimskem jasminu (Jasminum nudiflorum) se pogosto že konec decembra na golih vejah pojavijo zlato rumeni cvetovi. To majhno grmičevje prvotno izvira iz Kitajske, na našem grajskem dvorišču pa sega do tri metre v višino in krasi železno ograjo.

Bodnantska brogovita (Viburnum x bodnantense) cveti na začetku leta in skozi čas cvetenja postaja svetlejša. Na vrtu imamo tudi dve vrsti nepozebnika: japonskega (Hamamelis japonica) z rdeče rjavimi cvetovi in kitajskega (Hamamelis mollis) z rumenimi cvetovi. Poleg zanimivih pajkastih cvetov vas bo premamil tudi močan vonj te posebne rastline. Sicer raste počasi, pa vendar lahko zraste do pet metrov! Ker starejšo rastlino le težko presadimo, je treba dobro premisliti, kam jo bomo posadili, če želimo na sosednji potki ujeti njene omamne dišave.

Osebno me očara črni teloh (Helleborus niger) z vsemi njegovimi vrstami in hibridi. Odkar je moja žena odkrila ljubezen do teh rastlin, nam zbirka več kot 50 vrst olepša čas med božičem in pomladjo, na vrtu pa ostane še dolgo po veliki noči, kjer dela družbo narcisam. Je pa treba vedeti, da je črni teloh strupen, zato se mu vse moje živali izogibajo. V preteklosti so ga uporabljali tudi v zdravilih. Moj sin, ki trenutno služi vojaški rok, mi je pred kratkim med zajtrkom zaupal zanimivost, da so včasih z listjem in koreninami zastrupljali celotne reke, da bi zaustavili nasprotnika. K sreči danes teloh raje damo v vazo ...

Dejansko cvetovi črnega teloha sploh niso cvetovi, temveč vrhnji venčni listi, tako imenovani petali. Zato tudi tako dolgo držijo. Pri tem sicer izgubijo nekaj barve, obliko pa ohranijo, kar daje občutek, da neprestano cvetijo. Pri nabiranju semen je treba biti pazljiv. Nataknite si rokavice. Kaj hitro se namreč lahko pripeti, da ne povsem zrela semena po pomoti zmečkamo, iztekajoč sok pa na koži povzroča vnetje z mehurji in nekrozami. Pri tem vam bi lahko pomagal ognjič, ki pa raste komaj poleti ...

Črni teloh ne zraste visoko, naši hibridi iz Velike Britanije pa dosežejo celo višino60 cm.«<0}

 Delno zaslužen za to je konjski gnoj, ki ga novembra razdelim po gredah! Rastlina najbolje uspeva ob robu rahlo vlažnih predelov ali v polsončni legi. Pa tudi čas sajenja mi ustreza, od pozne jeseni do pozne pomladi, torej takrat, ko ni veliko dela z drugimi rastlinami. Teloh sicer ni primeren za neučakane ljubitelje rastlin, od kaljenja do prvih cvetov namreč traja tri leta. Vendar vas bo potem razveselilo 20 let cvetenja.

S križanjem in spontanim razmnoževanjem obstaja zdaj nešteto različnih vrst, ena lepša od druge. Svetle, temne, črne, pastelne, živo rdeče, limonino zelene – tukaj raznolikost ne pozna nobenih meja.

 

Vikingov strokovnjak za vrt
Baron Robert von Süsskind

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.