»New German Garden Style«

Ko so me pri VIKINGU pred kratkim vprašali, kakšen je trend pri videzu vrta v zadnjem času, mi ni bilo treba dolgo razmišljati. Zame je povsem jasno »New German Garden Style« oz. nov nemški vrtni slog! Morda ste tudi vi že slišali zanj.

Če ste zdaj presenečeni, ker je poimenovanje sloga v angleškem jeziku, naj omenim, da si je ta naziv pridobil v deželi največjih ljubiteljev vrtov tj. Veliki Britaniji. Pri tem slogu je ključno, da v središču ni rastlina, temveč vrt kot celota.

Uporabi se kombinacija trajnic, trav, cvetlic, dreves in drugih rastlin, vendar ne strogo urejeno v predelih ali gredicah, temveč prepuščeno svoji naravni rasti.  Seveda je treba vsaki rastlini zagotoviti ustrezno količino vode in sončne svetlobe, vendar ni potrebe bo strogi ureditvi. Prav nasprotno! Nad takšnim slogom bodo navdušene tudi živali, npr. žuželke in ptice. Obiskovalci vrta morajo začutiti bližino narave, kar nasploh velja za moj park Dennenlohe. Grede in druge površine lahko namensko zasnujete tako, da ne dajejo občutka utesnjenosti, temveč tako, kot da bi si mati narava prisvojila svoj košček.

Dejansko gre pri tem slogu za nasprotje klasičnemu vrtičku. Drugi temu pravijo »kontroliran kaos na vrtu«.  Ta slog ima svoje korenine v tradiciji nemškega vrtnarja in pisatelja Karla Foersterja (1874–1970) in v teoriji vrta Richarda Hansena (prav tako Nemca, 1912–2001).

Če živim ta slog, to pomeni, da dopustim razvoj različnih barv in oblik. V mojem parku na26 hektarjihtrat in biotopov je dopuščeno tudi kar naključno ročno sejanje spomladanskih čebulic. Umeščene v doline in griče prebudijo slikovito in divjo naravo ... seveda pa to pomeni tudi veliko dela, saj je treba za vsako čebulico posebej narediti sadilno jamico, kar pa opravim kar sam. Včasih mi pri tem pomaga mojih šest terierjev, ki zelo radi kopajo ... seveda v tem primeru jamice običajno niso simetrične, povsem v slogu »New Dennenlohe Garden Style«.

Vikingov strokovnjak za vrt
Baron Robert von Süsskind

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.