Kako sami zasadimo travnik?

Zamislite si cvetoči travnik. Predstava nas ponese v sanje. Spominja nas na otroštvo, občutek svobode pri hoji med divjimi zelišči in različnimi cvetovi ... prav ta občutek si lahko pričarate tudi na domačem vrtu.

Izbirate lahko med različnimi vrstami. V prvi vrsti upoštevajte klimatske in druge lokalne pogoje (oglejte si, kaj raste na robu cest), vrsto tal (vlažna ali suha) in lego. Nato zamešajte primerno mešanico semen – to lahko storite sami in pri tem uporabite semena enoletnih in večletnih rastlin ali pa jih kupite v specializirani trgovini. Razmislite o želeni barvi, višini, rastlinah za ptice, žuželke, metulje itd. Ne pozabite na okrasne trave (10 do 15 %, bilnice, medene trave, gluhi oves itd.) in spomnite se na stročnice, ki rahljajo tla (pribl. 20 %, turške detelje, navadne detelje, grašice itd.). Za cvetlice, ki predstavljajo osrednji del, zamešajte enoletnice (lan, cinijo, mak itd.) in večletnice (marjetice, rman, ambrozijo itd.).

Priprava ustreznega mesta je polovica uspeha. Mesto, kjer želite zasaditi cvetlični travnik, mora biti čist, brez kamnov in predvsem brez trajnic in grmovnic. Čiščenje terena lahko izvedete v dveh korakih. Najprej prekopajte teren in pustite, da semena neželenih vrst skalijo. Plevel odstranite in izvedite drugo prekopavanje. Nato raztrosite svoja semena. Če boste tla prekopali z motornim kultivatorjem, bodite pozorni, da ne pride do stisnjenega sloja na manjši globini, ki bi lahko negativno vplival na rast korenin mladih sejančkov. Če boste obdržali staro travno rušo, morate vseeno pripraviti in zrahljati tla, da zagotovite optimalno kalitev. Če imate na voljo zelo majhno površino, ne obupajte: raztrosite semena kar v balkonske posode – romantično in pisano hkrati!

Sajenje se izvaja jeseni ali takoj na začetku pomladi. Z roko raznesite seme. Dodajte pesek, da olajšate raznos finih semen (3 deli peska, 1 del semen). Rahlo jih potisnite v zemljo in jih blago zalijte. Jeseni se sadijo tudi spomladne cvetice. Narcise in hijacinte sadite v vlažna tla, okrasno čebulo in bizantinski meček v suha tla – presenetili vas bodo marca/aprila.

Pri negi zadostuje enkratna košnja na koncu poletja ali tudi šele jeseni. Pomembno je predvsem, da so se že razvila semena in odpadla na tla. Če imate na voljo veliko površino, si poleti nujno pokosite pot za sprehode. S košnjo boste tudi odstranili poganjke grmičevja, katerih semena so prinesli veter in ptice. Da lahko travnik preživi, mora dihati. Na travniku ne pustite ostankov košnje, ker ti obogatijo tla. Če želite ohraniti bogato pestrost, morate pustit tla v blagem pomanjkanju.

Caroline Géneau
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.