Moj popoln vrt

Moj vrt je zame popoln vrt. Tam delam, sadim, sejem in zalivam. Tam se sprostim in umirim. Popoln vrt je kraj, ki ponuja dovolj prostora za sprejem prijateljev in kjer lahko divjajo domače živali ...

Moj popoln vrt je ravno pravšnja mešanica zimzelenih rastlin, ki so obrezane tako, da kadar koli v letu tvorijo osnovno obliko vrta. Moj popoln vrt ima cvetoče rastlinje, ki se bohotijo v vsej svoji barvni raznolikosti. Moj popoln vrt ima grmičevja, ki s svojimi sadeži komaj čakajo, da jih poberete in zaužijete. Najraje si v miru vnaprej zamislim, kako bi želela urediti vrt. Nato začnem. Semena in sadike imam pripravljene, naprave tudi.

Najprej tla več ur obdelujem, gnojim in odstranjujem vse, kar ne sodi tja. Nato nastopi čarobni trenutek: svoje varovance predam v novo okolje. Vem. Vsi ne bodo navdušeni nad okoljem. Četudi sem izbrala vrste, ki uspevajo v teh tleh in tem podnebnem pasu. Nekatere rastline bodo uspevale zelo dobro. Z rezalnikom za živo mejo zaviram tiste, ki se preveč razbohotijo, in s tem omogočim življenjski prostor šibkejšim.

Z motiko zrahljam tla in naredim majhne brazde na površini, da bo voda lažje vstopila v zemljo (saj vemo, da enkratno okopavanje tal prihrani dvakratno zalivanje). Pri tem odstranim tudi mlad plevel, da pozneje ne bi obremenjeval mojih rastlin. Zatem uredim tudi robnik, saj mi je všeč, če je vse lepo urejeno. Najraje tam posadim bujno rastje, ki dodatno poudari trato.

Moj vrt seveda mora imeti vodo, ki se do popolnosti sklada z okolico. Vodno zajetje ne sme biti preveliko, vendar mora zadostovati za napajanje cvetlic in nuditi živalim, kot so ptice, naravno okolje. To je moj popoln vrt, košček neokrnjene narave, skrit nekje v mojem cvetličnem vrtu. Nedaleč stran od zelenjavnega vrta ...

Na popolnem vrtu rastejo moje najljubše rastline s svoji opojnim vonjem, barvo ali okusom. Tam začutim harmonijo. Tam se v meni vsak dan znova porodi želja po delu na vrtu. To je samo moj popoln vrt!

Caroline Géneau
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.