Jesenski nasveti za vrt

Okrasni vrt
Takoj ko pade zadnji list z grmičkov in dreves, je dobro zadnjič urediti in pokositi trato. Višina košnje naj bo 4 cm.

Listje
Listje lahko odložite pod grmičevja, na kompost in manjše količine tudi v zbiralnik za biološke odpadke. Listja bodo vesele predvsem tiste rastline, ki v naravi rastejo na robu gozda ali v njem. Nad kotičkom na vrtu, obloženim z listjem, bodo navdušene tudi živali, npr. ježi in kuščarji. Večje količine listja oreha, hrasta in kostanja se načeloma odložijo na večja ustrezna komunalna zbirališča. V večini primerov nabrane količine ni mogoče obdelati z mulčenjem rastlinskih ostankov. Poleg tega se razkrajajo počasneje od preostalega listja.
Predvsem hrast, pa tudi oreh in kostanj, proizvajajo kisel humus, ki je primeren za rododendrone, azaleje in druge podobne rastline. Kdor želi sam kompostirati hrast, oreh in kostanj, mora čakati do eno leto, da je celotno listje razkrojeno. Nastali humus se lahko uporabi pri rastlinah, ki ne potrebujejo visoke vrednosti pH tal.

Obrezovanje vrtnic
Zdaj je odličen čas za redčenje. Ogrodne veje pokrajšajte največ za tretjino. Tako da težek sneg ne bo naredil škode. Dejanska rez se potem izvede od sredine/konca marca, tik pred odganjanjem. Predvsem nove rastline je treba osipati in zelene poganjke obložiti z vejicami jelke ali smreke.

Ne pozabite na vodne priključke
Preden padejo temperature pod ničlo, morate vodne priključke zapreti in jih odzračiti.

Vodna oskrba pozimi
Zimzelene rastline potrebujejo tudi pozimi vodo. Pozabiti ne smete niti na posodovke in balkonske rastline, ki prezimijo v posebnem prostoru.

Rezanje Barbarinih vejic
4. decembra, ko goduje sveta Barbara, odrežite vejice češnje. Na božič nas bodo razveselili cvetoči poganjki. Sveže odrezane vejice za nekaj dni shranite v prostor, ki ne zmrzuje. Zatem jih prestavite na toplo. Če bi sveže odrezane vejice takoj prenesli v pretopel prostor, bi s tem povzročili njihovo izsušitev. Smiselno je, da jih po rezanju za nekaj ur daste v toplo vodo. Pri tem je nujno, da so bile vejice pred tem nekaj dni podvržene temperaturam pod ničlo. Če želite, da zacvetijo pozneje, jih lahko kadar koli pozneje odrežete.
Tudi ni treba, da vedno uporabite češnjeve vejice. Primerne so tudi vejice nekaterih drugih dreves, npr. drena, okrasne češnje, japonske kutine, trnulje, forzicije, vrbe ali mandljevca.

Ing. Manfred Putz
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.