Priprava sadovnjaka na novo sezono

Rez pri sadnih drevesih

Oblikovanje okrogle krošnje pri pečkatem in koščičastem sadju

Ali ste jeseni ali spomladi posadili sadno drevje z bujno ali srednje bujno razraslo koreninsko podlago? Potem je potrebna rez. Za okroglo krošnjo potrebujete en sredinski poganjek in tri voditeljice. Sredinski poganjek in voditeljice privežite. Tri veje voditeljice so odmaknjene za 45° od sredinske veje in se obrežejo za pribl. 1/3 na enako višino. Za lažje razumevanje si oglejte spodnjo sliko.

Naslednje leto morate začeti z vzgojo in oblikovanjem krone.

Pri oblikovanju krone je treba upoštevati naslednje postopke:

  • Postavitev voditeljic v odmiku 45° od sredinskega poganjka. V prvih 5 do 6 letih je treba biti na to posebej pozoren.
  • Vse konkurenčne poganjke odstranite. S tem mislim na dolge navpično rasle veje, ki zrastejo tik pod voditeljicami. Običajno se takšne veje hitreje razvijejo od voditeljic in predstavljajo njihovo konkurenco.
  • Kratke poganjke razredčite.
  • Enoletne poganjke vej voditeljic obrežite na isto dolžino. Sredinski poganjek se obreže nekoliko višje od vej voditeljic. Tukaj je treba predvsem izvesti izmenično rez; eno leto na levem zunanjem brstu, drugo leto na desnem. Tako boste zagotovili, da bo prihodnja sredinska veja rasla ravno.

Vzgojna rez traja tako dolgo, dokler ne dosežete želene višine krone. To je običajno 5 do 6 let.

Zaščita rastlin v sadovnjaku
Zaščita pomeni, da drevesa zaščitimo. Ne gre torej vedno za kemična sredstva za zaščito rastlin. Dobri pogoji za razvoj sadnega drevja morajo biti torej zagotovljeni že pri saditvi. Začne se pri izbiri sorte, nadaljuje pri pripravi sadilne jame in konča pri ustreznih higienskih ukrepih v sadovnjaku. Zelo pomembno je, da spodbujate razvoj koristnih živali.

Higiena
Preostalo odpadlo listje morate meseca marca še odstraniti iz sadovnjaka. S tem zmanjšate možnost pojava škrlupa in drugih plesni. Pa tudi odstranjevanje ostankov posušenih, mumificiranih sadežev in izrezovanje odmrlih vej, popadlih z monilijo, morate opraviti pri obrezovanju sadnega drevja. Hkrati pri tem preverimo pojav škodljivcev na sadnem drevju.

Zaščita čebel

  • Cvetoče sadno drevje samo v skrajnih primerih zaščitimo s sredstvom za zaščito rastlin, ki pa ne sme škodovati čebelam.
  • To izvedemo šele zvečer, ko čebele nehajo izletavati. Pazite tudi na cvetoče podkulture.

Ing. Manfred Putz
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 

Foto: Heinz Gatscher, Tiroler Baumwärterverband

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.