Brez drevesa ni vrta! Vsak vrt potrebuje drevo

Kaj pa storiti, če je zemljišče zelo majhno, na primer nekaj sto kvadratnih metrov? Načeloma to ni težava, izberite manjša drevesa ali pa večja drevesa obrezujte in zadržujte v želenih merah. Zadnja možnost sicer pogojuje, da vsako leto izvedete ustrezno rez. Med manjšimi drevesi naj omenim visokodebelno sadno drevje, ki je bilo v zadnjih letih nekako potisnjeno v kot, primerne pa so tudi številne vrste okrasnih dreves.

Danes lahko v drevesnicah kupite visokodebelno sadno drevje, vendar je treba potem čakati kar nekaj let, ker se običajno dobijo samo majhni oz. mladi primerki. Priporočam predvsem jablane, pa tudi češnje. Če to dopuščajo klimatski pogoji, lahko posadite tudi marelicooreh in celo murvo.

Pri okrasnem drevju so možnosti skoraj neomejene, od domačih pa vse do eksotičnih vrst. Tukaj naj omenim nekaj atraktivnih primerkov: Latnati mehurnik (Koelreuteria paniculata) razvije fine lataste liste, rumeno socvetje in pozneje značilne mehurjaste plodove. Pavlovnija (Paulownia tomentosa) raste zelo hitro. Ima bogato modro socvetje, ki se pojavi že pred poganjanjem velikih listov, pa tudi semenske glavice so lepe na pogled.

Podobne liste ima ameriška katalpa. Zaradi njenih dolgih, tankih plodnih strokov jo imenujemo tudi cigarovec (Catalpa bignonioides). Še eno eksotično drevo je ameriški koprivovec (Celtis occidentalis), vendar ima manj opazne cvetove in majhne kroglaste plodove. Ozkolistna oljčica (Eleagnus angustifolia) je zaradi svojega finega, vendar gostega listja srebrnkasto sive barve zelo opazno drevo. Rakitovec (Hippophae) je podobnega videza, vendar gre bolj za grm in ima bogate oranžne plodove, iz katerih lahko pripravite okusni sok (Pozor: vedno sadite moške in ženske rastline, v nasprotnem primeru ne boste imeli plodov!).

Spomladi vas bo očaral zlati dež (Laburnum anagyroides) (Vendar pozor: semena so strupena!). Zelo zanimivi so tudi grmi, ki jih lahko vzgojite kot drevesa, npr. rumeni dren (Cornus mas) ali črni bezeg (Sambucus nigra). Pri obeh lahko uporabite plodove, pri bezgu tudi cvetove.

Sorodnik našega rumenega drena je tudi japonski dren cvetnik (Cornus kousa), ki ima značilne bele cvetove, vendar raste zelo počasi. V skupini javorjev (Acer sp.) najdemo številne primerke z različnimi oblikami in barvami listov, pri amerikanskem javorju (Acer negundo) so nekatere sorte celo pisanolistne. Tudi na brezo (Betula pendula) ne smemo pozabiti. Gre za prelepo, ne previsoko drevo, ki ne potrebuje posebne nege! Enako velja za jerebiko (Sorbus aucuparia). Prednost okrasnega drevja je ta, da lahko kupite že relativno velike primerke, četudi je cena potem višja.

Dobro premislite, kje želite posaditi drevo: kam naj pada senca? Mislite na poglede mimoidočih, odnose s sosedi itd. O tem, da drevo daje mnogo boljšo senco, kot npr. markiza, sem pisal že pred časom. Članek najdete tukaj: Senčni vrt

Prof. Karl E. Schönthaler
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.