Obsežen poskus potrjuje smiselnost mulčenja

košnja in mulčenje s kosilnicami STIHL

Obsežen poskus mulčenja

Obsežen poskus dunajske Fakultete za kmetijstvo (Universität für Bodenkultur, Wien-Essling) po naročilu VIKING-a je prinesel dokaze. Več kot štiri leta so z običajno kosilnico kosili 1000 m² veliko trato in redno odstranjevali ostanke trave. Poleg tega so izdatno gnojili z mineralnim gnojilom (2). Vzporedno s tem so trato enake velikosti obdelovali s kosilnico za mulčenje STIHL in pustili ostanke košnje na trati (1).

 Rezultat:

  • enakomerna in gosta travna ruša in živa zelena barva z 21-kratno košnjo na leto v celotnem času vegetacije,    
  • višja učinkovitost od štirikratnega mineralnega gnojenja na drugi trati,   
  • vrnjene hranilne snovi količinsko in v ustreznih medsebojnih razmerjih ustrezajo potrebam tal.

Dobro za okolje

Ker se dušik v materialu za mulčenje veže v organske spojine, se prepreči izpiranje. Hranilne snovi se sproščajo počasi, trajno in enakomerno. Poleg tega prihranite obsežne količine gnojila, kar razveseli okolje in denarnico.

Košnja z mulčenjem zaradi boljše rasti trave zmanjša plast odmrlih travnih delcev. Trate, ki je dobro preskrbljena s hranilnimi snovmi, plevel in mah ne moreta ogroziti. S tem se ohrani prvotna sestava travnih vrst. Na pognojeni površini pa se je po štirih letih znatno spremenila sestava travnih vrst, kar je povzročilo debelejšo plast odmrlih travnih delcev.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.