Obrezovanje sadnega drevja: pravi čas, navodila in nasveti


 • Obrezovanje sadnega drevja: zakaj?
 • Pravi čas za obrezovanje sadnega drevja
 • Tehnike za obrezovanje sadnega drevja
 • Navodila za obrezovanje
 • Povzetek


Redno obrezovanje zagotavlja zdravo rast

Vsak, ki ima na vrtu sadno drevje, si želi bogatega pridelka. Pot do tega pa vodi skozi redno obrezovanje. In to ima številne prednosti: zaradi obrezovanja ostanejo drevesa bolj zdrava, pridobijo na vitalnosti in sončni žarki bolje dosežejo notranjost drevesne krošnje. Vse to pa pozitivno vpliva na kakovost plodov ter preprečuje pojav bolezni in napad škodljivcev.


Pravi čas za obrezovanje sadnega drevja

Pri sadnem drevju se običajno izvaja zimska rez. To pa zato, ker se pozimi hranilne snovi prenesejo v korenine, od koder se potem spomladi spet vrnejo v veje, kjer spodbudijo nove poganjke. Poleg tega se pozno pozimi rane sadnega drevja bolje celijo. S tem se znatno zmanjša možnost infekcije. Vendar pri izvajanju zimske rezi temperature ne smejo pasti pod –4 °C.

Čas obrezovanja posameznega sadnega drevja pa se razlikuje. Pečkate sadne vrste, npr. jablana in hruška, se načeloma obrezujejo med novembrom in aprilom. Pri tem mlado drevje v prvih letih obrezujte šele konec februarja oz. v začetku marca, ker je v teh letih manj odporno na zmrzal.


Obrezovanje koščičarjev

Izjemo predstavljajo močno rastoče sadne vrste koščičarjev, npr. češnja ali breskev. Tukaj priporočamo, da rez opravite v toplejšem letnem času. Zaradi obrezovanja namreč drevesu odvzamete shranjene hranilne snovi, kar zavira njegovo rast. Ker je tukaj drevesa mogoče obrezovati tudi v času obiranja, lahko hkrati z rezjo pobirate tudi sadeže. Breskev lahko obrezujete vse do cvetenja med aprilom in majem. Češnjo pa najbolje med junijem in avgustom, torej po obiranju sadežev.


V času gnezdenja ptic od 1. marca do 30. septembra odsvetujemo močno obrezovanje dreves. Primernejši so manjši negovalni posegi. V kolikor v vašem sadnem drevju gnezdijo ptice, pa vam predlagamo, da se odrečete tudi temu.

Primerno orodje za obrezovanje sadnega drevja
Pri izbiri primernega orodja sta pomembni predvsem dve stvari: orodje vam mora olajšati delo in sadnega drevja ne smete poškodovati. Uporabite kakovostno orodje, da boste preprečili stiskanje in natrganje lesa. Poleg vrtnih škarij lahko uporabite tudi enoročno akumulatorsko žago STIHL GTA 26, ki je več kot primerna za obrezovanje sadnega drevja.


Pravilno obrezovanje sadnega drevja

Obseg obrezovanja znatno vpliva na rast in razvoj drevesa. Bolj intenzivna kot je rez, močneje poleti poganjajo novi poganjki – in obratno. Pri tem je pomembna tudi tehnika:

Na kaj morate biti pozorni pri rezi sadnega drevja

1. Škarje naslonite blizu brstov. Če je razdalja do brstov prevelika, se bo les v naslednji vegetacijski dobi posušil. V tem mrtvem lesu zelo težko nastajajo novi poganjki. Zato rez opravite v razdalji pribl. 1–3 mm od brsta, ki kaže v smeri navzven.
2. Poskrbite za gladek rez, ostanki mrtvega lesa namreč spodbujajo pojav gnitja in plesni. Veje vedno odrežite čim bližje osnovi, vendar pazite, da je ne poškodujete.
3. Večje veje režite po kosih. Tako boste preprečili večje poškodbe na skorji in nenadzorovan padec vej. Na koncu previdno odstranite morebitne nacefrane predele, ki so po obrezovanju ostali na drevesu.
4. Bodite pozorni na enakomerno obliko krošnje. Klasično oblikovana krošnja sadnega drevja je piramidna, z enim sredinskim poganjkom in tremi do štirimi stranskimi ogrodnimi vejami. Predvsem v prvih letih rasti je nujno, da se ohrani takšna oblika. Vse ogrodne veje naj bodo enako visoke, sredinski poganjek pa naj bo še za 20 cm višji.
5. Bohotivke odstranite že zgodaj poleti. Po intenzivni rezi na zgornji strani poganjkov zraste veliko bohotivk. Te pravočasno odstranite, da bo drevo imelo še dovolj časa za celjenje ran pred zimo.
6. Ne pozabite sadno drevje tudi zadostno zalivati. Predvsem po obdobju zmrzali pozimi potrebujejo rastline vodo, ker zamrznjene vode ne morejo posrkati. Poleg mladega drevja je nujno, da izdatno zalijete tudi stara drevesa, npr. breskev, nektarino, mandlje in marelico.

Pravilno obrezovanje mladega in starega sadnega drevja

Način obrezovanja je odvisen tudi od starosti drevesa: ali želite ojačati mlado drevo, spodbuditi cvetenje pri odraslem drevesu ali pomladiti staro drevo? Tukaj vam bomo pokazali različne vrste rezi.


Obrezovanje pri saditvi: pomoč mlademu drevju pri rasti

Drevesu lahko pomagate že pri sajenju. Prvo obrezovanje se izvede med sajenjem drevesa. Obrežete korenine in krono. Poleg sredinskega poganjka izberite tri do štiri ogrodne veje. V idealnem primeru naj iz debla izraščajo pod kotom 45 stopinj. Vse druge veje lahko odstranite, saj bodo rodne veje povsem dovolj za razvoj lepe drevesne krošnje.

Vzgojna rez: obrezovanje mladega drevja

Vzgojna rez traja tako dolgo, dokler ne dosežete želene višine krošnje. To je običajno 5 do 6 let. Pri tej rezi ogrodne veje in podaljšek debla skrajšate za tretjino. Dolgoročno želite doseči piramidno obliko krone. Bolj kot je drevo staro, manj intenzivna naj bo vzgojna rez.

Vzdrževalna rez: obrezovanje odraslih dreves

K vzdrževalni rezi spadajo ukrepi, ki se izvajajo na rodnih drevesih. Zdaj naj bo vaša glavna pozornost usmerjena v presvetlitev krošnje. Pri odraslem sadnem drevju se tako kot bohotivke odstranjujejo tudi pregosto rastoči poganjki in poganjki, ki rastejo naravnost navzgor. Nekaj teh (dva ali tri) lahko sicer pustite, da  bo drevo imelo možnost sprostiti odvečni sok. Če je bohotivk veliko, potem odstranite samo najdebelejše in najtanjše. Ostale pustite.

Pomlajevalna rez: obrezovanje starega sadnega drevja

Predčasna ostarelost se kaže z majhnimi sadeži in s pregosto drevesno krošnjo. Tukaj lahko pomaga pomlajevalna rez. Pri tem presvetlimo krošnjo in odstranimo oslabele veje. Za preprečitev bohotivk lahko rez razdelite na dve zaporedni leti.

Obrezovanje sadnega drevja v špalirju in stebričih

Posebna oblika sadnega drevja so stebričaste vrste in sadno drevje v špalirju. Zasedejo zelo malo prostora in dobro obrodijo tudi v koritih na balkonu. Večina teh sort potrebuje le malo obrezovanja, pa vendar ne bo škodilo, če občasno izvedete poletno rez.

Na kaj morate biti pozorni pri obrezovanju sadnega drevja? Tukaj nekaj pomembnejših napotkov:
 • Pri mladem drevju je bolje obrezati več kot manj.
 • Pri starih drevesih ste lahko bolj zadržani, vendar vseeno dovolj presvetlite krošnjo.
 • Sadno drevje obrezujte pozno pozimi, vendar ne pri močni zmrzali.
 • Uporabite ostro orodje, ki bo poskrbelo za čiste reze.
 • Presvetlite krošnjo. To je pomembno predvsem pri starih drevesih, da bo dobro prezračena in obsijana.

Tako bo uspelo vsako obrezovanje: navodila
Tukaj smo ponovno zbrali posamezne korake.

Izberite pravi čas. Večina sadnega drevja se obrezuje pozno pozimi.Kako staro je drevo? Pri mladem drevju se bolj osredotočite na razvoj oblike. Pri starih drevesih poskrbite za presvetlitev krošnje, rez pa naj bo manj intenzivna.Pravilna tehnika. Pri obrezovanju imejte vedno v mislih končni videz krošnje. Ogrodne veje vedno odrežite na isto višino. Odstranite bohotivke in poganjke, ki rastejo naravnost navzgor. Krošnja ne sme biti nikoli preveč gosta, bolje je, če je presvetljena. To dolgoročno zmanjša pojav bolezni.


Povzetek: obrezovanje sadnega drevja


 • Če želite imeti zdravo in donosno sadno drevje, ga morate redno obrezovati.
 • Najprimernejši čas za obrezovanje večine sadnih dreves je pozna zima.
 • Uporabljajte primerno in ostro orodje. Osebna zaščitna oprema bo poskrbela za varnost pri delu.
 • Mlado drevje lahko obrežete bolj intenzivno od starega, pri starih drevesih ne pozabite na presvetlitev krošnje.