Teža sistema

STIHL odkrito o teži

Upoštevati je treba težo celotne naprave
Pri izbiri ustrezne motorne žage je teža eden od pomembnejših kriterijev. Za profesionalne uporabnike, ki delajo več ur na dan, šteje vsak gram. Do pred kratkim pa so uporabniki le težko prišli do natančnih podatkov o teži celotne motorne žage. Razmerje med težo in močjo je veljalo samo za težo motorne enote, ne rezalne garniture.  Velikokrat se je dogodilo, da so stranke prišle same k nam in nas povprašale o teži mečev in rezalnih garnitur in tako same izračunale skupno težo žage. Zdaj je tega konec. Ker se zavedamo, kako pomembna je za uporabnike skupna teža naprave in rezalne garniture, bo STIHL odslej navajal skupno težo. Imenovali jo bomo »teža sistema« tj. skupna teža naprave in rezalne garniture.

Ko razmerje med težo in močjo ni dovolj jasno
Do sedaj so proizvajalci motornih žag največkrat navajali razmerje med težo in močjo, da bi tako ponudili uporabniku pomoč pri izbiri ustrezne motorne žage. Ta teoretična vrednost je izračunana iz razmerja med težo motorne enote (tj. težo naprave s praznim rezervoarjem brez rezalne garniture) in močjo motorja v kW: razmerje med težo in močjo = teža v kg/moč v kW. Pri tem vedno velja: manjša kot je vrednost, boljše je razmerje med težo in močjo motorne žage.

Pri tem se teži meča in verige ne upoštevata. Skupna teža celotne žage ni podana. Tako uporabnik ne ve, kolikšno težo bo moral dejansko nositi med delom.

Teža s sistemom: teža sistema
Z novo vrednostjo t. i. težo sistema smo dobili nov kriterij, s katerim mnogo lažje ocenimo delovno težo motorne žage. Pri določanju teže sistema se stehta skupna teža motorne enote in rezalne garniture torej celotne žage s praznim rezervoarjem.

Izračun teže sistema

Na naslednji tabeli najdete pregled vrednosti teže sistemov bencinskih motornih žag STIHL za gozdno gospodarstvo.

Mimogrede: čeprav proizvaja STIHL najlažjo motorno enoto za profesionalne uporabnike, vseeno neprestano dalje razvijamo izdelke in iščemo nove načine, kako se dodatno izboljšati. Z optimiziranjem pokrova verižnika, valja in krempljastega naslona smo na primer znatno znižali težo modelov MS 261 C-M in MS 362 C-M.

Kdor želi zmanjšati težo sistema in obdržati motorno enoto, lahko izbere enega od naših lahkih mečev STIHL. Pri modelih MS 462, MS 500i in MS 661 spadajo lahki meči celo k standardni izvedbi.

Več informacij o teži sistema in dodatne nasvete glede ustrezne motorne žage prejmete pri specializiranem trgovcu STIHL.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.