Košnja na različnem terenu

Košnja na različnem terenu

V nadaljevanju vam bomo pokazali osnovno tehniko in nekaj postopkov, s katerimi boste brez težav pokosili večje površine in dosegli najboljše rezultate.

 

 

 

 

 

Osnovna tehnika

Ker se rezalno orodje vrti v nasprotni smeri urnega kazalca, se kosa običajno premika z desne proti levi. Prednost te metode: ostanki košnje padejo na pokošeno površino.

 

 

 

Osnovna tehnika pri visoki travi

Pri visoki travi ali trdovratnem plevelu priporočamo košnjo v dveh smereh: najprej s premikom v desno pokosite zgornji del rastja, pri premiku kose nazaj (v levo) pa spodnji del. Tudi tukaj obležijo ostanki košnje na levi strani.

 

 

 

Velike ravne površine − pravilen pristop

Najbolje bo, če velike površine kosite z metodo kvadrata.  Trata se razdeli v kvadrate. Nato kosite z zunanje strani proti notranjosti.

 

 

 

Na strmini − proga za progo

Z metodo prog boste najlažje delali na strmini: najprej pokosite eno progo vzporedno s  strmino in pojdite nazaj po pokošeni progi.  Nato pokosite naslednjo progo nad prejšnjo progo. Tudi tukaj obležijo ostanki košnje na pokošeni površini.

 

 

 

Košnja okoli ovir − krožna košnja

Za košnjo okoli dreves ali grmovja brez poškodovanja vej ali debel priporočamo uporabo kosilne nitke. Če morate kositi okoli več rastlin, ki so blizu posajene, priporočamo t. i. »krožno« košnjo. Pri tem si pomagajte s ščitnikom. Ščitnik vodite ob grmičevju in kosite okoli njega. Deblo grma ostane nepoškodovano, površina okoli njega pa se pokosi.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.