Nega dreves

Nega drevja: tako raste in uspeva drevje


Kaj je nega drevja?


Drevesa potrebujejo nego in pozornost.  Pri tem kot nego drevja razumemo vse ukrepe, ki pripomorejo k ohranitvi drevesa in spodbujajo njegovo vitalnost in zdravo rast.  Pri sadnem drevju je lahko cilj nege tudi obilen pridelek.


Uspešna nega drevja izboljša zdravje in hkrati preprečuje pojav bolezni. Pri pravilni negi sta pomembna tudi čas nege in starost drevesa. S pravilnim znanjem in ustreznim orodjem boste zagotovo uspešni.


Nasveti za nego drevja

Nega drevja je glavna dejavnost slehernega imetnika vrta. Pa tudi pri urejanju in vzdrževanju zelenih površin in okolice ter pri vrtnarjenju je ta na prvem mestu. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov:

  • Bodite vedno pozorni na strokovno in ustrezno izvedbo rezi.
  • V kateri rastni fazi se nahaja drevo? Temu primerno je treba prilagoditi negovalne ukrepe.
  • Pravilno orodje deluje učinkovito, vendar pri tem le minimalno poškoduje drevo.
  • Redna nega drevja ohranja dobro rast.

Orodje za nego drevja

Motorna žaga spada med najpomembnejša orodja pri negi drevja.


Žage za nego dreves

Žage za nego dreves

Naše žage za nego dreves vas bodo prepričale s preprostim upravljanjem in nizko težo. Zaradi motorja z manjšo stopnjo vibracij predstavljajo idealno rešitev za delo v krošnji, kjer kljub omejenim prostorskim razmeram zagotavljajo odličen rezalni učinek. Predvidene so za uporabo izključno s strani šolanih uporabnikov.

Enoročna akumulatorska žaga STIHL GTA 26

Enoročna akumulatorska žaga STIHL GTA 26

Enoročna akumulatorska žaga GTA 26 je primerna za manjša žaganja. Omogoča žaganje vej do debeline 8 cm. Poleg tega jo lahko uporabite za obrezovanje dreves in grmovja. Ali pa za gradnjo lesenih konstrukcij.

Vrtne in drevesne škarje

Vrtne in drevesne škarje

Za ročno rezanje vej lahko uporabite vrtne in drevesne škarje. Pri tem bodite pozorni na kakovostno izdelavo, da bodo rezi čisti in ne bodo prekomerno poškodovali skorje. Vsak poseg v les obremeni drevo, zato je kakovostno orodje zelo pomembno.

Rez sadnega drevja: pravi čas, navodila in nasveti

Rez sadnega drevja: pravi čas, navodila in nasveti

Sadno drevje je potrebno redno obrezovati. Preverite, na kaj morate biti pri obrezovanju pozorni in kdaj je pravi čas za obrezovanje posameznih vrst dreves.

Kako hitro in učinkovito obrežemo krošnjo drevesa

Kako hitro in učinkovito obrežemo krošnjo drevesa

Preverite, zakaj je rez drevja dobra za drevesa, kdaj jo je treba opraviti in katera orodja so za to opravilo najprimernejša.

Odstranjevanje drevesnega štora

Odstranjevanje drevesnega štora

Kaj lahko storimo z drevesnim štorom, ki nam ostane na vrtu po odstranitvi drevesa? Poglejte si naše nasvete, kako ga izkopati, pravilno pustiti strohneti ali pa ga predelati v vrtno dekoracijo.

Kako pravilno posadimo drevo

Kako pravilno posadimo drevo

Vir sence, zatočišče za živali in »zelena pljuča« našega planeta: preberite si navodila za pravilno posaditev drevesa.