Sodobno oblikovanje grmičkov

 

Za »topiarije«, natančno oblikovane rastline, so najprimernejše gosto razraščene vrste, npr. pušpan ali tisa. Debelejše, gosto razraščene veje predstavljajo glavne osi želene oblike. Veje pritrdite z žico, da jih usmerite v želeno smer.

Geometrijske oblike

Geometrijske oblike, npr. piramide, obrezujete s pomočjo napetih vrvic ali okvirja iz lesenih letvic. Okvir obračate okoli rastline in porežete vse izstopajoče poganjke. Tako na preprost način dosežete različne oblike, npr. kvadrat, kroglo, piramido:

 

Visokodebelne rastline

Tudi visokodebelne rastline lahko olepšate in si tako ustvarite svoj sanjski vrt. Predvsem posodovke so primerne za delanje najrazličnejših geometrijskih oblik:

 

Fantazijske oblike

Za obrezovanje fantazijskih oblik, npr. živali, izdelajte mrežasto ogrodje, ki ga položite na grmiček. Nato boste brez težav obrezovali vzdolž mreže. Uporabiti morate priročen, ostri rezalnik, ki poskrbi za natančen rez. Vse poganjke, ki segajo zunaj mrežastega ogrodja, večkrat letno porežete, da spodbudite gosto rast rastline. Od velikosti in rasti izbranega grmička je odvisno, kako dolgo boste potrebovali za želeno obliko. Za posebne figure boste potrebovali več let.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.