Tako negujete in trimate živo mejoPo sajenju žive meje je pomembno, da oblikujete že mlade rastline. Pri tem mora ostati glavni poganjek nepoškodovan, dokler živa meja ne doseže želene višine. Vse ostale poganjke skrajšate za polovico. Če želite, da bodo tudi spodnje veje dobro olistane, morate živo mejo oblikovati v obliki trapeza. Sicer lahko spodnji del žive meje prejme premalo svetlobe.


Ob bujni rasti je treba zagotoviti redno nego. Pri tem uporabite vrvice, da zagotovite ravne oblikovne linije. V kolikor se živa meja vseeno razraste zunaj želene oblike, običajno pomaga le še korenito obrezovanje. Vendar bodite pazljivi, vsem vrstam živih mej to ne ustreza. Predvsem iglavci so zelo občutljivi in ne prenesejo premočnega obrezovanja.

 Pri živih mejah iz listopadnih rastlin in ligustra izvedete glavno obrezovanje pozimi, v času mirovanja. V začetku avgusta izvedete še drugo obrezovanje. Ne obrezujte prej, da ne boste motili ptic pri valjenju.


Pri živih mejah iz zimzelenih rastlin ali iglavcev izvedete obrezovanje šele spomladi, tik preden zrastejo novi poganjki, ali še jeseni. Med obrezovanjem porežete samo nove letne poganjke, da spodbudite bujno rast. Tako se bo živa meja gosto razrasla in zagotovila dobro zaščito pred pogledi.


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.