Čas pobiranja zimske zelenjave

V večini vrtov je bila zelenjava že pobrana. Vendar ne povsod. Vedno več ljudi danes pobira zelenjavo vse tja do sredine zime.

Pogoj za to je, da imate zelenjavni vrt. Ali pa nekaj korit na balkonu. In seveda, da vas ne moti, če boste imeli pozimi na krožniku svežo zelenjavo. Povsem svežo. Potem preberite naslednji prispevek. Branje svetujem tudi, če vaš vrt pozimi miruje, ker letite na dopust v tople kraje. Saj potem vsaj veste, kaj zamujate, ko ležite ob bazenu in srebate koktajl z ananasom.

Pobiranje zelenjave
Kdor ne želi več čakati na prvo zelenje na vrtu, lahko kupi sušen grah (za zaužitje) in ga posadi v ploske zabojnike na tanki plasti zemlje (višine 8 do10 cm). Če pri roki nimate ustrezne posode, uporabite tršo kartonasto škatlo iz zelenjavnega oddelka v prodajalni (škatla se bo ohranila čez vso zimo, vendar je treba pod njo položiti tanke lesene letvice, da se bo lahko s spodnje strani sušila). Karton zapolnite z zemljo za saditev in na gosto raztrosite grah. In to tako, da bo razvrščen v medsebojni razdalji2 cm. Nato grah prekrijte z največ enim centimetrom debelo plastjo zemlje in zalijte z blagim curkom vode. Poganjke lahko poberete, ko so visoki pribl.10 centimetrov. V toplem prostoru bodo zreli v treh tednih, na hladnejši okenski polici to traja nekoliko dlje, vendar zagotovo uspe. Nato lahko zaužijete sočne poganjke, ki bodo s svojimi zelenimi listi okrasili sleherni krožnik.

Zimska zelenjava z vrta
Vrnimo se k vrtu. Če želite imeti tudi pozimi na vrtu svežo zelenjavo, potrebujete rastlinjak. Pri tem je pomembno, da pozno poleti, tja do sredine septembra, ponovno sejete in sadite. Zelenjava, ki je primerna za zimsko pobiranje, je špinača, zimski portulak, motovilec, vsa skupina azijskih solat, radič in cikorija, redkvica in jesenska repa. Kar boste posejali jeseni, boste več kot cenili pozimi. Dokler dosegajo temperature več kot10 °C, zelenjava raste. Veliko vrst zelenjave je odpornih na zmrzal, to pomeni, da morda ponoči zamrznejo, vendar se tekom dneva ponovno odtalijo. Tako jih lahko pobirate čez vso zimo.

Iz kitajske restavracije na vrt
Zanimiva je predvsem velika skupina azijskih solat. V neogretem rastlinjaku jo lahko sejete čez vse leto. Tudi pri zunanjih temperaturah –15 °C in notranjih temperaturah –10 °C jo lahko vsak teden pobirate. Za pobiranje kot solato rezivko t. i. »Baby Leaf« solato jih sejete v vrsticah z razdaljo10 cm. Mizuna je ena od takšnih hitro rastočih vrst, ki zagotavlja obilen pridelek. Ta vrsta tvori čvrsto rozeto z nazobčanimi svetlo zelenimi listi, ki rastejo na dolgih, belih steblih in imajo intenzivno aromo. Za rezanje kot »Baby Leaf« se priporoča, ko ima 6–8 listov na steblo. Okus nekoliko spominja na zelje. Azijske solate se lahko sejejo tudi na balkonu, kjer tudi odlično uspevajo. Samo snežne brozge ne prenesejo. Zato morajo biti posode postavljene pod streho. Pa vendar so tudi tukaj izjeme: kitajska listna zelenjava se lahko pobira tudi, če jo pokrije snežna plast.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.