Hortisol – plodna vrtna prst

Kdor pripravlja nov zelenjavni vrt, je pred velikih izzivom: kako spremeniti tla v prst za zelenjavni vrt? In kako sploh nastanejo plodna tla? Najprej slaba novica: potrebno bo veliko napora, časa in dela. Nato še dobra novica: vsako leto bo lažje – pod pogojem, da vrtnarite na ekološki način – delež humusa se bo namreč z leti večal, s tem pa bo vrtnarjenje postalo lažje. Kdor želi to storiti na hitro, naj si omisli gomilo.

Neka 80-letna strastna vrtnarka je pred kratkim pripomnila, da je potrebnih 30 let biološke predelave, da dobimo dobro vrtno prst. To je skoraj pol življenja. O tem sem razmišljala danes zjutraj, ko sem šla s psičko na sprehod. Pot me je vodila tudi mimo hiš. Na novi gradbeni parceli sem opazila velik kup temne, plodne zemlje. To je prebudilo moje zanimanje, zato sem se približala. Opazila sem bager. Na mestu, kjer je bil prej vrsto let zelenjavni vrt, je zdaj zevala ogromna praznina. Lastnik je ravno nekaj delal. Povprašala sem, ali je nanesel novo zemljo. Odkimal je in povedal, da si sin želi bazen. Začudeno sem se zamislila: ljudje me neprestano sprašujejo po nasvetih, kako zasnovati samooskrbovalni vrt in kako spremeniti tla v plodno vrtno prst. Tukaj pa nekdo dela ravno nasprotno, plodna tla spreminja v  ... bazen.

Kaj je plodna vrtna prst?
Nemška sistematika tal navaja t. i. hortisol, ki je mimogrede edini tip tal, ki ga je človek sam pridelal. Hortisoli se ne pojavljajo v nedotaknjeni naravi, temveč so nastali v 200 do 300 letih, kar je za geologe strašno kratko obdobje. Četudi vrtna prst mojega soseda še ni pravi hortisol, saj so jo obdelovali samo 30 let, se je njena struktura z leti vseeno spremenila in ima višji delež humusa kot običajno. Pravi hortisoli so temno rjavi do skoraj črni. Vsebujejo 40 cm debelo plast humusa, ki je nastala z večletno obdelavo in intenzivnim dovajanjem humusa.

Kompost – vir plodnih tal
Plodna prst nastane samo z rednim dodajanjem dobrega komposta ali gnoja. Po eni strani prejmejo rastline ustrezno gnojilo za tekočo rast, po drugi strani pa prejmejo tla organske snovi, ki jih talni organizmi predelajo v trajni humus. In ta pravi ali trajni humus je cilj vsakega vrtnarja. Posrka lahko do dvakratno količino vode lastne teže ter veže nase hranila, ki jih hrani za rastline. Takšna prst je drobno zdrobljena in zelo rahla, zato lahko rastline z lahkoto poganjajo korenine, vrtnarji pa morajo vložiti manj truda v obdelavo. Rastline rastejo zdravo in imajo izdaten pridelek. Biološko ravnovesje v tleh preprečuje hitro napredovanje plesni. Pred kratkim so na dunajski Fakulteti za kmetijstvo celo dokazali, da je v tleh z višjim deležem humusa manj golih polžev.

Kako prst pripraviti hitreje?
Kdor ne želi čakati 30 let, si naj omisli gomilo. Prvo leto bo dela nekoliko več, saj je treba vnesti veliko organskega materiala. Gomile se nato v nekaj letih sesedejo vase, vendar jih lahko potem uporabljate kot normalno vrtno gredo. Gomile bodo zbita tla hitro spremenile v plodno vrtno prst.

Navodila za pripravo gomile
V širini pribl.150 cm in poljubni dolžini izkopajte pribl.20 cm humusne plasti in jo odložite na stran. V nastali jarek položite fino žičnato mrežo, da preprečite dostop voluharjem in drugim malim živalim. Na sredini nove grede v širini pribl.70 cm pripravite pribl. 40–50 cm visoko »jedro« iz grobo zdrobljenih vej in ostankov porezane žive meje in grmičevja. Na to naložite pribl.15 cm debelo plast travne ruše (trava je obrnjena navzdol), alternativno lahko naložite tudi narezano slamo s hlevskim gnojem ali svežimi kuhinjskimi odpadki – do te točke lahko gomilo postavljate tudi jeseni in vse kuhinjske odpadke iz zime odlagate sem. Zdaj sledi – če je le mogoče –30 cm mokrega listja. Nato20 cm debela plast iz svežega, še ne razkrojenega komposta, zamešanega z nekaj apnenčeve moke. Gomilo zaključite z20 cm debelo plastjo mešanice prej odstranjene vrtne prsti in 20 % zrelega komposta.

Andrea Heistinger
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.