Mulčenje

Pri razumevanju postopka mulčenja obstajajo razlike. Eni razumejo mulčenje kot postopek na trati, spet drugi mislijo na nanos pokošene trave na zelenjavni vrt. Govorimo torej o dveh različnih svetovih. Kaj je v obeh enako in kaj pravzaprav počne pokošena trava na zelenjavnem vrtu?

Pri razumevanju pojma nam pomaga pogled na izvor besede. Beseda »mulč« izvira iz angleščine in ima več različnih pomenov: kot prvo pomeni talni sloj ali steljo. Pa tudi gnojilo. V kmetijstvu in vrtnarjenju govorimo o mulčenju kot postopku nanašanja zdrobljenih rastlinskih in drugih ostankov na tla. Pri trati pomeni mulčenje povsem enako: drobno sesekljane rastline se nanesejo na trato. Na trati bo dobra kosilnica za mulčenje opravila kar tri stvari: pokosila travo, zdrobila pokošene ostanke trave ter jih raznosila po trati. Kdor nima samo trate, temveč tudi zelenjavne grede, naj redno odlaga en del pokošene trave na zelenjavni vrt. V idealnem primeru se mulča s posušenimi ostanki pokošene trave v tankih slojih do največ dveh centimetrov. Če se trava naloži neposušeno ali preveč gosto, lahko to vodi do pojava plesni. Kar pa se seveda ne sme zgoditi. Plesen nima kaj iskati na zelenjavnem vrtu.

Kaj so prednosti mulčenja na zelenjavnem vrtu? Mulč senči tla. S tem se znatno zmanjša izhlapevanje. Tako ravno poleti prihranite veliko vode za zalivanje. Voda ostane tam, kjer se potrebuje: pri rastlinskih koreninah. Ker ostanejo tla vlažna, je v njem veliko živali. Deževniki in drugi talni organizmi ohranijo zrahljanost tal. Deževniki vlečejo travne bilke v zemljo in jih tam prebavijo. Za seboj pa pustijo »črno zlato«: svoje iztrebke oz. najboljše ekološko gnojilo na svetu. Na enak način gnoji sloj mulča tudi grede. Poleti se tanek sloj mulča razgradi v štirih do petih tednih: takrat je že postal pomembno gnojilo za zelenjavo. Dodatna prednost mulčenja je tudi ta, da se površina tal v dežju ne zamulji. S tem se tla ne zbijejo. Poleg tega mulč preprečuje razvoj plevela in s tem zmanjša napor njegovega odstranjevanja.

Kaj so dobre kombinacije materiala za mulč: (posušena) pokošena trava je idealen material za mulč, prav tako seno (dokler semena še niso zrela), pa tudi na fino narezane koprive ali gabez. Zastirka (lubje) ni primerna za zelenjavni vrt in se lahko nanese samo na potke ali okoli posajenega grmičevja. Prav tako je treba biti pazljiv pri mulčenju z lanenimi vlakni ali slamo. Ker skoraj ne vsebujejo dušika, ga pri razkrajanju odvzemajo tlom in s tem rastlinam. Za večletna zelišča, grmičevja in trajnice so kot mulč primerni tudi mineralni substrati: nekaj proda, lavinih kamnov ali plovca. Ta material lahko uporabite tudi pri rastlinah v posodah/koritih. Za jagodičevje in sadno drevje so kot sloj mulča primerni ostanki, ki nastanejo pri presajanju komposta skozi sito, ali zastirka.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.