Vrtnarjenje z otroci – vrt in zelenjava za otroke

Otroci potrebujejo vrt. Da spoznajo svežo zelenjavo in sadje. Da tekajo po travi in se znorijo. Da se lahko skrivajo in iščejo zaklade. Da spoznavajo hrošče in druge žuželke. Da se popackajo in igrajo v pesku in da skopajo luknjo do središča zemlje. Vsak otrok vrt koristi nekoliko drugače. Na ekološkem zelenjavnem in sadnem vrtu bo vsak otrok našel svoje opravilo. Če starši z veseljem delajo na vrtu in polni pričakovanj zrejo v prihodnost svojega pridelka, jim otroci kaj hitro sledijo in želijo imeti svojo lastno gredo.

Otroci zagotovo ne potrebujejo izdelanih igral, ki jim vsiljujejo, kako se morajo igrati. Takšna igrala najdemo vsepovsod. Predvsem tukaj torej velja: manj je več. Saj so vrtovi že sami po sebi za otroke življenjski in doživljajski prostor, ki se z njimi spreminja in raste. Samo pomislite: hiša na drevesu, ki jo lahko razširimo, ali peskovnik, na katerega lahko naložimo veje in naredimo grad. Pesek, voda in preprosti materiali (veje, deske itd.) so povsem dovolj.

Poleg igranja in razgrajanja pa se lahko otroci na vrtu tudi veliko naučijo. Na primer dejstva, da so rastline krhke in zlomljive, da potrebujejo nego in da nam prinesejo slastne plodove. To je eden najpomembnejših vidikov pri vrtnarjenju z otroci: zelenjavo lahko pojemo kar surovo, za to ne potrebuje črtne kode ali etikete s ceno. Na otroškem zelenjavnem vrtu lahko vedno najdemo kaj užitnega: če je slastno, še toliko bolje. Najraje imajo sladke in kisle okuse. Zanimivo je, da obstaja zelenjava, ki jo veliko otrok rado je surovo, kuhane pa sploh ne: npr. paprika ali korenček. To seveda ne velja za vse otroke. Pomembno pa je, da otrokom razložimo, kaj je zelenjava. Zelenjava je namreč nadpomenka. Zato se lahko zgodi, da otroci zatrjujejo, da ne jedo zelenjave, čeprav velikokrat posežejo po korenčku.

Če se vrnemo k vrtu: nekoč me je nekdo vprašal, katere dejavnosti na vrtu so za otroke najprimernejše. Menim, da bi se vprašanje moralo glasiti, katere dejavnosti na ekološkem vrtu niso primerne za otroke. Jih namreč ni veliko. Na vrtu namreč ne gre za to, da otroke zaposlimo ali da izvajamo poseben delovni program. Edina dejavnost, ki ni primerna za otroke, je tista, pri kateri uporabljate nevarna orodja: npr. košnja s kosilnico ali motorno koso ali delo z vrtnim drobilnikom.

Priljubljene rastline za otroke

Zelenjava in sadje, ki se lahko zaužijeta surova
Vrtna kislica, rimska ščitasta kislica, melotrija (majhne kumarice), kumarice, paprika (blago do srednje pikantna), koktajl paradižniki, kislica, sladkorni grah, mlada sladka koruza, jagode, maline, robide, perujsko volčje jabolko, rdečeščetinava robida, goji jagode (negrenke sorte), rakitovec (negrenke sorte), kumaričevka (ima okus po lakrici), figa, šipek (povsem zrel, po prvih zmrzalih).

Zelenjava za kuhanje
Krompir, rdeča pesa, bučke, fižol, cvetača, zrela sladka koruza.

Zelišča – sveže narezana na kosu kruha
Drobnjak, kitajski drobnjak, peteršilj, bazilika, kislica.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.