Vse o bučah. Spoznajmo več

V zadnjih letih se je krog ljubiteljev buč neverjetno povečal. Te slastne plodove v različnih oblikah najdemo danes vsepovsod, njim v čast se prirejajo celo tekmovanja, vaške veselice, nekateri pa z njimi tudi bogato okrasijo svoje hiške. Njihovo gojenje je preprosto, zato so več kot primerne za začetnike.

Oblikam in barvam buč skoraj ni konca. Vendar pomembna ni samo njihova izjemna oblika, pomemben je tudi njihov okus in možnost shranjevanje čez daljše obdobje. Zato so buče zelenjava za vse leto. Poleg zaužitja lahko buče uporabimo za različne namene: obstajajo vrste, ki so primerne za krmo, pridelavo olja, okras, prav posebne za noč čarovnic ali buče velikanke, ki so primerne za tekmovanja.

Najboljše vrste buč za zaužitje
Med vsemi vrstami nekatere izstopajo prav po dobrem okusu. Najokusnejša med vsemi je sorta muškatnih buč (Cucurbita moschata). Njeno meso, ki je običajno oranžne barve, je sladko in skoraj brez vlaken. V to skupino spadajo maslenke (Butternut) ter buče »Trombetta d'Albenga« in »Dolga buča iz Neaplja«. Muškatne buče imajo običajno dolg čas zorenja (do 150 dni). Zato se na lokacijah, kjer se v sredini septembra že lahko pojavljajo prve zmrzali, ne priporočajo. Zelo aromatične in s krajšim časom zorenja so zelene hokaido buče in buče »Blue Ballet« z okusom po kostanjih ter buče »Table Ace« in »Ebony Acorn« z blagim okusom po lešnikih.

Strupene bučke Zucchini?
Tudi bučke Zucchini spadajo med buče. Vsakih nekaj let se pojavijo govorice, da bi lahko bile buče strupene. Pri tem velja preprosto pravilo: če imajo običajen okus, je vse v redu. Če so grenke, so strupene in jih nikakor ne smete zaužiti. Grenkih sestavin ni mogoče odstraniti niti z lupljenjem niti s kuhanjem. Če se sprašujete, ali bi to grenkobo prepoznali: ja, vsekakor! Grenka sestavina cucurbitacin je, v kolikor se pojavi v bučki Zucchini, tako grenka, da ima človek zares težavo takšen kos buče zaužiti. Cucurbitacini povzročijo že pri najmanjših količinah močno slabost in diarejo, v večjih količinah so lahko smrtno nevarni.
Vendar kako pridejo te sestavine v bučko? Odgovor je preprost: bučke Zucchini spadajo v isto vrsto kot nekatere okrasne buče tj. vrsto Cucurbita pepo, ki se v zadnjih letih pomnoženo goji. Večina okrasnih buč je hkrati tudi primerna za zaužitje. Vendar obstajajo izjeme, kot so npr. majhne, hruškaste sorte s trdim olupkom. In te vsebujejo strupene sestavine. Ker spadajo v isto vrsto kot bučke Zucchini in nekatere druge jedilne buče, se lahko z njimi križajo. Če vzamemo seme iz bučke Zucchini ali jedilne buče, imajo tudi vsi njihovi potomci te sestavine.

Buča kot balkonska zelenjava
Buče lahko gojite tudi na balkonu. Zadostuje posoda z zemljo prostornine vsaj60 litrov. Pri tem jih je treba dobro gnojiti in redno zalivati. Najprimernejše so košate in slabo plezajoče sorte. Priporočam sorte »Sweet Dumpling« z aromo po kostanjih in majhne okrogle sorte »Rondini« in »Golden Apple«.

Najboljše sorte za višje ležeče lege
Primerne so sorte patišon‚ »Ebony Acorn«, oranžna hokaido, zelena hokaido in sorta »Red Kuri«.

Pravilno shranjevanje
Za dolgo shranjevanje morajo biti plodovi povsem zreli in na njih mora ostati pecelj. Ko so buče zrele, z nohtom ni več mogoče zarezati v olupek. Pobrati jih je treba najpozneje pred prvo nočno zmrzaljo. Za skladiščenje so optimalne temperature prostora od 12 do17 °C pri 70-odstotni vlažnosti zraka.

Andrea Heistinger

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.