Zaboj z deževniki

Zaboj z deževniki bo z malo truda spremenil kuhinjske odpadke in mehke vrtne odpadke v najboljše organsko gnojilo. Uporabljate ga lahko za balkonske rastline in rastline v loncih. Ne pozabite: tudi zelo majhen zaboj z deževniki zadostuje za pripravo idealne mešanice za zelenjavni vrt.

Kompost s pomočjo deževnikov lahko pripravljate v majhnem obsegu na vrtu, balkonu ali terasi kar iz kuhinjskih odpadkov. Pri tem gre za pretvorbo organskih odpadkov s pomočjo deževnikov. Natančneje: pri zmernih temperaturah (5–30 °C) deževniki skupaj z drugimi talnimi živalmi in s pomočjo kisika spremenijo organske ostanke v stabilno mešanico gline in humusa. Gre za posebno vrsto t. i. kompostnih deževnikov. Pri takšni vrsti kompostiranja ne prihaja do vonjav in tudi ne do toplote. Kompostni deževniki se prehranjujejo z organskimi odpadki in izločajo humus. Ta se lahko uporabi takoj in ni potrebe, da zori. Ima pa 3- od 5-krat boljšo hranilnost od običajnega komposta.
Kompost, ki ga pridelajo deževniki, rastline zelo dobro prenašajo, zato ga lahko uporabljate v večjih koncentracijah kot običajni kompost. Premetavanje komposta ni potrebno. Količino odpadkov boste zmanjšali za do 90 %. Poleg tega se bodo deževniki, če jih boste ustrezno negovali in hranili, tako namnožili, da jih boste lahko kaj kmalu delili svojim prijateljem, ki bodo lahko z njimi naredili svoje zaboje z deževniki. Kompostni deževniki prebavijo pribl. 50–100 % lastne telesne teže na dan. Deževnik s težo 0,2 grama lahko torej v povprečju zaužije 0,15 grama hrane na dan, pod pogojem, da to predhodno prebavijo plesni in bakterije. Trdih palic in suhega listja deževniki namreč ne morejo zaužiti.

Gnojilo iz organskih odpadkov
Zaboji z deževniki so vsestransko uporabni: v mestu predstavljajo najboljšo alternativo za predelavo kuhinjskih odpadkov in ostankov rezanja na balkonu v organsko gnojilo. Tako vam ne bo treba skrbeti za odstranjevanje bioloških odpadkov, pa tudi organskega gnojila za balkonske ali notranje rastline vam ne bo treba kupovati. Če so pravilno pripravljeni in negovani, zaboji z deževniki nimajo vonja. Prav tako se ne pokvarijo, ne potrebujejo veliko pozornosti in vedno več raziskav potrjuje, da je tako pridobljeni humus eden najboljših, ki ga lahko pridelamo.

Zaboj z deževniki pozimi
Drugače kot pri običajnem kompostu je treba paziti, da deževniki pozimi ne pomrznejo. Na kupu komposta se deževniki skrijejo v globlje plasti. V zaboju tega ne morejo storiti, zato lahko pomrznejo. Manjše zaboje je treba zato čez zimo postaviti v notranje prostore. Če zime niso prehude, lahko zadostuje tudi, da jih dobro ovijete (npr. v kopreno za prezimovanje rastlin, ki jo lahko dobite v specializiranih trgovinah za vrt). Potem deževniki sicer pozimi ne bodo aktivni, vendar bodo mirovali in prezimili.

Kako velik naj bo zaboj z deževniki?
Za produktivnost zaboja je pomembna velikost njegove površine: ker delujejo deževniki samo na površini, bo obdelanega toliko materiala, kot znaša velikost površine. Zato naj bo zaboj nekoliko nižji in zato večji.

Kaj potrebuje kompostni deževnik, da preživi?
Če ga primerjamo z drugimi domačimi živalmi, so deževniki brez posebnih zahtev. Pa vendar so tudi deževniki živa bitja. Potrebujejo zrak, dovolj vlage, toploto in temo. In seveda hrano. Mi seveda ne želimo samo, da preživijo. Živeti morajo tako dobro, da proizvedejo veliko gnojila. Zato pa jim je treba zagotoviti optimalne delovne pogoje in te redno kontrolirati.

Temperatura
Kompostni deževniki se najbolje počutijo pri temperaturah med 15 in 30° C. Tako bodo največ pojedli in pridelali veliko gnojila. Temperaturno območje je relativno veliko, zato je lahko zaboj z deževniki večino leta na prostem. Od 15° C do pribl. 5° C so deževniki manj aktivni, pri nižjih niso več aktivni, pri temperaturah od –2 do –3° C pa poginejo. Nižje temperature pa preživijo jajčeca (kokoni). Deževniki pa slabo prenašajo tudi vročino. Temperature nad 30° C jim ne ustrezajo. Če je zaboj na primer postavljen na vroč balkon na južni strani, ga je treba ob vročih dnevih redno zalivati ali pa se naredi senca.

Temperatura

Aktivnost

pod –2 do –5o C

Deževniki pomrznejo

od 5 do 15o C

Zimski počitek

od 15 do 30o C

Najboljši donos in dobro razmnoževanje

od 30 do 40o C

Slabši donos

nad 40 °C

Deževniki poginejo zaradi vročine

 

Tabela: optimalna temperatura kompostnih deževnikov

 

Andrea Heistinger
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.