Zeliščna spirala

V zadnjih letih se pojavlja vedno več t. i. zeliščnih spiral. Večina teh, ki so na voljo v vrtnih centrih, s prvotno idejo nimajo kaj veliko skupnega, delujejo preprosto kot posoda za rastline.

Na gomili zasajena zelišča, ki se v spiralni obliki vijejo na kamnitih oporah, je zasnoval avstralski permakulturni oblikovalec Bill Mollison. Spirala je osnovana na ideji, da so na majhnem prostoru zagotovljeni različni rastni pogoji za različna zelišča, pri tem kamenje služi kot hranilnik toplote za tista zelišča, ki imajo rada toploto. Po eni strani delujejo zeliščne spirale kot tujek na vrtu, po drugi pa so večinoma premajhne. Da bi zeliščna spirala delovala, kot je mišljeno, bi morala meriti vsaj pet ali raje osem metrov v premeru. Le tako bi se lahko posamezni pogoji klime in tal medsebojno dovolj ločili. Na vrhu uspevajo sredozemska zelišča, ki so vajena manj hranilnih tal, nekoliko nižje zelišča, ki potrebujejo več hranil. Na dnu se razrastejo zelišča, ki potrebujejo vlažna in zelo hranilna tla. Pa vendar je treba zeliščne spirale obravnavati kot posode, zato morate zemljo vsakih nekaj let zamenjati. V manjših zeliščnih spirala ni mogoče zagotoviti različnih življenjskih pogojev. Nastopi pa tudi dodatna težava: veliko enoletnih zelišč, pa tudi drobnjak in peteršilj, uspevajo dobro samo (!) takrat, če jih vsako leto, ali vsaj na vsaki dve leti, presadimo na drugo mesto. Takšno spreminjanje položajev v zeliščni spirali običajno ni mogoče. Tudi v večjih, kjer načeloma so zagotovljeni različni pogoji klime in tal. Vedno znova opazim tudi zeliščne spirale, ki so sicer lepo zgrajene, vendar so napolnjene z vrtno zemljo, Rožmarin, ki raste iz ilovnatih tal in vrtne zemlje, kljub toploti zaradi kamnov ne po preživel zime. Prav zato priporočam zelo velike zeliščne spirale, ali, če to zaradi prostorskih omejitev ni mogoče, zasnovo sredozemskih zeliščnih gomilastih gred ali zeliščnih gred z ogrado.


Sredozemske zeliščne grede z ogrado
Mnogo bolj preprosto se zgradijo sredozemske zeliščne gomilaste grede ali majhne 20–40 cm visoke zeliščne grede z ogrado, ki so primerne za rast vseh sredozemskih zelišč (do največ40 cm višine). Če jih želite oblikovati v bolj okrogli obliki namesto oglati, si lahko pomagate z lehnjakom ali opeko v poljubni obliki. V gredico posujete substrat za strešni vrt ali zemljo za posodovke, domešate magnezijevo apno, kamniti prah in kremenov pesek – in že imate popolno gredo za sredozemska zelišča. Za vsa druga zelišča boste našli na vrtu druga ustrezna mesta. Večina zelišč potrebuje hranljiva tla in najbolje uspeva kar na zelenjavnem vrtu, spet druga ne potrebujejo posebej pripravljenih tal in uspevajo zelo dobro kar v zeliščnih gredah. 


Sredozemska zeliščna gomilasta greda
Kdor sanja o bogatih gredah sivke ali dišečih timijanovih rastlin, si lahko iz substrata za strešne vrtove in kamnitih plošč izdela zeliščno gomilasto gredo poljubne oblike in velikosti. Njena izdelava je veliko bolj preprosta od zeliščne spirale. Najpomembnejša sestavina je pravilni substrat: substrat za strešni vrt. Zamešate ga lahko tudi sami: 80–90 % zdrobljenih koščkov opeke ali lavinih kamnov in 10–20 % zrelega komposta. Kamni poskrbijo za potrebne klimatske pogoje, gomilasti nanosi pa tudi pozimi ščitijo korenine rastlin pred stoječo vlago. Tla morajo biti prepustna, brez ilovice! Timijan in sivka poskrbita za dišeče trenutke na vašem vrtu. Zraven dobro pašejo okrasni luk, stepska lilija, rožmarin in eremurus.  

Andrea Heistinger
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.