Danes so zelo priljubljeni ogledi vrtov!

Vedno več je ljubiteljev, ki si želijo ogledati najlepše vrtove. Veliko jih v bližini kar dopustuje. Tovrstne ponudbe je vedno več. In prav je tako.

Motivov za tovrstne aktivnosti je več – iskanje miru, pobeg od divjega dnevnega vrveža in stresne službe ali iskanje navdiha in idej za lasten vrt.

S svojo družino tj. dvema otrokoma in šestimi psi že 15 let zapored pozimi dopustujem v Angliji, Walesu ali na Škotskem in si ogledujem različne vrtove, kjer poskušam poiskati nove ideje in redke rastline za naš park. Moram priznati, da se mi je v začetnih letih veliko ljudi posmehovalo. Danes je stanje drugačno. Veliko navdušencev mi je sledilo.

V iskanju redkih rastlin
Veliko ljubiteljev išče redke botanične vrste, ki jih pri njih doma ni mogoče zaslediti. Nekateri, tako kot mi, poskušajo z njimi obogatiti lastno zbirko. Tukaj se v človeku rodi nek prvinski nagon.

Večkrat me kdo vpraša za nasvet, katere vrtove si je vredno ogledati. To je zahtevno in zelo osebno vprašanje. Kot sem povedal, so nas navdušili vrtovi na Britanskem otočju. Name je naredil največji vtis vrt Hidcode Manor Garden v angleški grofiji Gloucestershire, ki ga je leta 1907 zasnoval ameriški krajinski arhitekt Lawrence Johnston. Obsega pribl.4 hektarje. Videti je mogoče manjše vrtne enote, ki jim Angleži pravijo »outdoor rooms«, lično zasajene linije »Vistas«, umetniško oblikovane topiarije in rdeče grede trajnic (Red Borders). Vsekakor za pogledati! Preseneča me, da je bil vrt Hidcote Manor Garden inspiracija in osnova za številne druge vrtove. Imel sem celo to čast, da sem lahko nekaj tednov pomagal pri njegovi ureditvi, kar ni najbolj običajno, glede na to, da takšna opravila večinoma dovolijo izključno Angležem.

Nadalje me je očaral tudi vrt Trebah Garden v Cornwallu. Tam je mogoče najti neverjetne, do metra visoke gunere. Potke so zasnovane vzdolž sotesk, ki vodijo do morja. Na teh strminah uspeva bogata vegetacija. Zaradi milih klimatskih pogojev zalivskega toka tukaj čez vse leto uspevajo subtropske rastline.

Na tem mestu se moram ustaviti. Angleških vrtov je veliko, vendar današnji prispevek za opis vseh teh ne bi zadostoval. Še en nasvet zunaj Evrope: če vas bo pot slučajno nanesla v Južno Afriko, vam priporočam ogled botaničnega vrta Stellenbosch. Vendar se ne smete ustrašiti mesojedih rastlin. V kolikor boste ostali v Evropi, priporočam svoj park Dennenlohe v nemškem okrožju Mittelfranken na Bavarskem!

Zame so ogledi vrtov sprostitev, iskanje kreativnosti in navdiha ter fascinacija! Morda si boste tudi vi kdaj želeli ogledati kašen lep vrt. Prepričan sem, da vam ne bo žal!

Vikingov strokovnjak za vrt
Baron Robert von Süsskind

 

Povezave:
http://www.nationaltrust.org.uk/hidcote/
http://www.trebahgarden.co.uk/
http://www.stellenbosch.travel/what-to-do/attractions-activities/botanical-garden 
http://www.dennenlohe.de/de/index

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.