Mak

V bistvu bi se moral naslov tega prispevka glasiti »Mak – zakaj se vedno pojavi drugje, kot je bilo prvotno načrtovano«. Moja žena vsako leto poseje mak. Običajno izbira prav posebne vrste, ki se lahko dostavijo izključno s predložitvijo osebnega dokumenta. Potem že leta spremlja enako dogajanje – zelo redko namreč zraste tam, kjer ga je posejala.

Vseeno ga dolgo ni treba iskati, zraste bogato in divje, npr. na vrtni gomili.

Morate si predstavljati, da je takšna sprememba želenega mesta rasti nekoliko frustrirajoča. K sreči je žena certificirana vrtna terapevtka. Situacijo torej sprejemava takšno, kot je. Nima se smisla upirati. Vsekakor pa ne želiva odstopiti od sajenja maka. Vsak, ki se je kdaj zazrl čez polje maka, naju razume. Nekateri ljubitelji vrtov pravijo, da je prav mak najlepša cvetlica na vrtu.

Če imate doma apnenasta ilovnata tla, imate dobre možnosti za razvoj maka. Te dekorativne cvetlice ljubijo tople poletne kotičke. Pa vendar ne pozabite, da je zelo težko posejati mak na želeno mesto. In še ena zanimivost o maku ob koncu prispevka. Malokdo ve, da ima mak zelo globoke korenine, ki segajo tudi do1 metragloboko.

Če želite svojemu vrtu dodati še nekaj barve, pa predlagam naslednje: redko posejan modri volčji bob poskrbi za prav posebno barvno igro. Kdor ima raje modro in belo kombinacijo, naj poseje severnoameriške kamasije. Želim vam pisano in prelepo poletje!

 

Baron Robert von Süsskind
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.