Nasveti za predzimski vrt

Tudi v tem prehodnem obdobju med jesenjo in zimo je veliko opravil na vrtu. Seveda je to odvisno od tega, kakšno vrsto vrta imate in negujete. Zato se v tem prispevku posvečam nekaterim pomembnim opravilom, ki jih je treba nujno izvesti na mojem posestvu ob dvorcu Dennenlohe. Nekaj od tega bo gotovo primerno tudi za vaš vrt.

Zaščita pred zmrzaljo
Če ob trajnice ali grmičevja naložite listje, boste zagotovili takšno okolje, ki bo pomagalo preprečevati zmrzal in zagotovilo dovolj vlage v tleh. Tudi rastline v loncih in zabojih potrebujejo našo pomoč pri zaščiti pred zmrzaljo, saj so pred njo slabše zaščitene. Najbolje je, če takšne rastline zavijete v juto ali folijo z zračnimi mehurčki. Potem lahko pride tudi zelo hladna zima!

Gnoj raznosite na zeliščne grede in okoli trajnic
Čeprav to morda marsikomu ne bo dišalo, je živalski gnoj, npr. od konjev, krav, koz ali drugih živali, odlično gnojilo s številnimi prednostmi. Če omenim samo dve: po eni strani gre vedno za povsem biološko gnojilo, po drugi strani je velikokrat na voljo kar brezplačno. Sam sem ponosen lastnik konj, zato je zame to odlična rešitev! V idealnem primeru zamešajte vrtno zemljo in gnoj.

Spetje visokih trav
To je smiselno početi že pri travah od višine pribl.30 centimetrov. Namen tega je, da se v travni sredici lahko nabere vlaga. To storite npr. pri sortah trstikovca (Miscanthus) ali šašulic (Calamagrostis). V nasprotnem primeru lahko sneg poškoduje lepe visoke trave.

Mokri sneg otresite z vej Hvaležne vam bodo predvsem veje tise, iglavcev pa tudi večjega grmičevja. Tako boste preprečili poškodbe zaradi teže snega.

Za ježe postite kup listja
Če imate, tako kot jaz, radi ježe, jim naredite kup iz listja. Seveda ni dovolj, da nasujete samo listje. Za idealno zimsko spanje mu vmes dodajte nekaj vej, lokacijo kupa pa izberite tako, da bo čim bolje zaščiten pred vremenskimi vplivi.

Baron Robert von Süsskind

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.