Obrezovanje rastlin in košnja pozno jeseni

Ko se bliža čas za zaprtje dvorca Dennenlohe, se običajno lotimo visokih trav. Še zadnjič v sezoni temeljito pokosimo, da zagotovimo dobro rast modre in bele prerijske lilije (Camassia), zvončkov in krokusov prihodnjo pomlad. Nekatere predele pustimo nedotaknjene, da lahko metulji prezimijo v oveneli visoki travi. Če bi namreč vse pokosili, ne bi bilo prostora za metuljeve kokone. Samo 6 od 180 metuljev prezimi kot odrasla žival, preostali prezimijo v kokonih ali jajčecu na visokih travah in drugih rastlinah. V parku Dennenlohe želimo razumeti rastlinstvo in živalstvo, zato so nam takšne stvari zelo pomembne.

Moje mnenje
Zakaj v času zmrzali odrežem odmrle veje rododendronov ali sadnega drevja? V hladnem vremenu ni plesni, zato je ta letni čas po mojem idealen. Nekateri se sicer s tem ne strinjajo. Trdijo namreč, da se rane na vejah ne celijo dobro. Jaz imam drugačne izkušnje. Tudi javor, robinijo ali brezo, ki hitro poženejo poganjke, vedno obrezujem med zmrzaljo. Poznejša rez jim vzame preveč hranilnih snovi zaradi iztekajočega se soka.

Manj je več!
Vedno znova me ljudje sprašujejo, koliko naj obrežejo pri rezi pozno jeseni? Tukaj se držim pravila »manj je več« in se osredotočam predvsem na odmrle veje brez listja in sadežev. Če tega »mrtvega lesa« ne boste odrezali, lahko pride v neurjih do zloma vej ali do pojava plesni.

Želim vam obilo zabave na vrtu, tudi v hladnejših mesecih v letu. Zame ima vrt v vsakem letnem času nekaj čarobnega. Prepričan sem, da se boste z menoj strinjali.


Baron Robert von Süsskind
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.