Trend: manj običajne visoke trave

Kot uvod tega prispevka navajam znano misel Karla Foersterja: »Vrtu brez okrasnih trav preprosto nekaj manjka!"

Visoke trave so prav posebna vrsta rastlin izjemne lepote, katerim smo tudi v grajskem parku Dennenlohe posvetili veliko površino. Zaradi svoje raznolikosti, bogatih oblik in zanimivega cvetenja so že več let stalnica na našem vrtu. Okrasne trave so trajnice s steblom, dolgimi ozkimi listi in socvetjem v obliki klaska ali lata z izjemno lepimi cvetovi.

Okrasne trave delimo na tri družine: trave (Poaceae), ostričevke (Cyperaceae) in ločkovke (Junaceae). Vse tri najdete tudi pri nas. Na vrtu se razmnožujejo s semeni in tudi prek korenin.
Večina okrasnih trav raste v snopu, kar pomeni, da stebla in cvetovi poganjajo iz ene osnove, ki se s starostjo zgoščuje in tako se trava razmnožuje. Nekatere vrste pa se razmnožujejo s korenikami ali rizomi. Trava v tem primeru poganja daljše podzemne korenine, ki se širijo vodoravno. Delno tudi nadzemno. Iz teh korenin nato zrastejo nove rastline. Bambus na primer spada med vrsto trave, ki tvori rizome in se tako širi. Pri okrasnih travah, ki močno tvorijo rizome, je treba postaviti ustrezno zaporo, da se preveč ne razrastejo. Tako kot smo to mi uredili na našem bambusovem otoku.

Okrasne trave rastejo različno, ene bolj na široko, druge bolj v višino. Zaradi elegantnih oblik listov in prelepega socvetja so v našem parku pogosto prikazane ločeno, saj v vsakem letnem času pokažejo drugačen obraz. Poleg tega se preprosto negujejo. 

Poleti navdušijo z razigrano mešanico socvetja, jeseni nas očarajo z zlatimi stebli, ki se počasi zibajo v jesenskem vetru. Pozimi nas z lepoto razveseli ivje na travi. Samo spomladi nam prinesejo delo. Včasih jih je treba porezati ali redčiti. Drugega dela tukaj ni.

Trave ne smejo manjkati v nobeni gredi trajnic. Prinesejo nežno lahkotnost in dinamiko. Zaradi ravnih linij so nekako bolj primerne za formalno oblikovane vrtove, pa tudi za tiste z naravnim videzom. Lepo so videti poleg vrtnic in trajnic, kot so astre, rudbekije, helenij ali resje. Vedno več se pojavlja tudi okrasnih vrtov, kjer rastejo izključno trave. Pri nas smo na primer naredili več gomil, na katerih rastejo različne manj običajne okrasne trave, ki smo jih kupili letošnje poletje na sejmu v francoskem Chantillyju.

Pa tudi na našem vrtu po vzoru ameriške prerije ne gre brez trav. Skupaj s sončnico trajnico (Helianthus), gavro in sporišem se da narediti prečudovite poljane.

Vikingov strokovnjak za vrt
Baron Robert von Süsskind

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.