Zanimivosti na vrtu

Ste presenečeni nad to temo? Medtem ko sem sam vedno znova presenečen, kaj vse vidim in doživim na svojih vrtovih in v parkih, večkrat pa tudi zvem kakšne zanimivosti od prijateljev, želim z vami deliti nekaj teh misli. Čeprav te niso vedno pozitivne, temveč prej težave, ki se jim moram zoperstaviti.

Vnaprej bi želel povedati naslednje: zanimivosti se na mojem vrtu pojavljajo zelo pogosto in v vsakem letnem času! Vendar prav zdaj, ob koncu leta, jih je posebno veliko. Tistih prelepih! Na primer zadnji cvet rododendrona novembra, ki me vsako leto na novo preseneti. Nadalje vrtnica in njeni popki, ki cvetijo povsem neodvisno od letnega časa, prav zato poskrbijo za marsikateri presenečeni pogled pozno jeseni. Posebna je tudi intenzivna rdeča barva octovcev, ki v številnih vrtovih pričarajo prav posebno vzdušje. Pa tudi sicer si ljudje jeseni po telefonu radi pošiljamo fotografije zanimivih jesenskih trenutkov. Na vrtu me navdušuje predvsem jesenska obarvanost japonskih javorjev, ko jih obsijejo sončni žarki. Samo intenzivna barva trte lahko preseže to barvno raznolikost.

Zgodaj zjutraj me lahko preseneti in hkrati prevzame ivje na listju. Vzemite si nekaj časa in si na določenem delu svojega vrta oglejte ta poseben naravni pojav! Pozno jeseni se zbirajo ptice selivke. V krošnjah naših lip lahko zasledimo tudi npr. škorce, ki izvajajo vratolomne letalske formacije in glasno čivkajo.

Ko pomislim na zgodnjo pomlad, pomislim na modre zvezdnate hiacinte in zvončke. Kakšno veselje prinesejo, ko si utrejo pot na svobodo. Pogosto sem presenečen, kje vse lahko najdem te rastline. Za to poskrbijo voluharji, v tem primeru delajo celo nekaj koristnega. Sicer pa nad njimi nisem preveč navdušen. Negativno me presenečata tudi število in velikost krtin, ki so več kot odlične, da se človek ob njih spotakne. Nedaleč stran so običajno kakšne globoke luknje, ki jih skopljejo psi pri iskanju krtov ...

Dovolite še nekaj zaključnih besed o listju: listje, listje in še enkrat listje! Čeprav nam je vsem jasno, da listje pada tudi z dreves, me vsako leto znova preseneti njegova količina. Mislim, da se bo večina bralk in bralcev z menoj strinjala.

Vikingov strokovnjak za vrt
Baron Robert von Süsskind

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.