Nega cvetočih rastlin

Veliko cvetoči rastlin cveti več tednov, in vsak si želi, da bi cvetenje trajalo čim dlje!« Govorimo o sezonskih rastlinah, ker jih posadimo za eno leto in jeseni odmrejo. Za čim daljše uživanje v lepoti, ki jo ponujajo, morate nekatera opravila opraviti zelo skrbno:

  • Kot prvo, dobro zalivati in tudi gnojiti! Pred dolivanjem vode naj se zemlja na površju posuši. Vsaka dva dni dodajte vodi za zalivanje posebno tekoče gnojilo za cvetoče rastline. Te sorte namreč potrebujejo zelo veliko gnojil, sploh, če želite podaljšati njihovo cvetenje. Zrahljajte zemljo na površju, da olajšate dostop vode in zračenje korenin.
  • Odcvetele cvetove redno odrežite. Tako rastlina ne bo trošila energije za tvorjenje semen, temveč novih cvetov. Odvisno od vrste stebel uporabite zadostno ostre škarje ali pa mehka stebla kar s palcem in kazalcem odtrgajte. Ne pozabite, vedno pod listno bazo. Ob koncu poletja pustite, da se tvorijo semena. Poberite jih in jih shranite za sejanje naslednje spomladi. Hranite jih na suhem in hladnem, da preprečite nastanek plesni.
  • Če se želite po dopustu vrniti k zdravim in močnim rastlinam, odrežite vse cvetove, četudi so še videti zelo lepi. Prav tako popke. Ko ste odsotni, rastline tako ali tako ne vidite. Rastlina pa bo do konca poletja tvorila nove popke.
  • Poleti je tudi čas za delanje potaknjencev cvetočih grmovnic. Odstranite kose mlajših stebel (20 cm)in jih vstavite v velikih posodah ali koritih v zemljo. Postavljeni naj bodo na senčno in hladno mesto. Naslednje spomladi boste lahko preverili, ali so tvorili korenine!

Caroline Géneau
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.