Priprava vrta na spomladansko prebujanje

Zime še ni konec, pa vendar je mogoče opaziti nekatere znake, ki govorijo o tem, da se bo vrt kmalu prebudil. Čeprav čas zmrzali še dolgo ni mimo, nam bo sprehod po vrtu ob toplejšem dnevu prebudil pričakovanje na prihajajočo sezono.

Če ste prejšnjo jesen posadili čebulice spomladanskih cvetlic, boste zdaj videli že prve znake truda. Zvončki, krokusi in navadne jarice so prvi znanilci spomladi. Narcise in hrušice (Muscari) že poganjajo prve poganjke. Počasi se začenja tudi že čas cvetenja črnega teloha, bergenije in zimzelenega. Da ne pozabim: zapišite si opažanja v posebno beležnico. Tako boste vedeli, katera opravila morate izvesti naslednjo jesen, da bo igra barv ob koncu naslednje zime še lepša! Obvezno zalivajte cvetlične čebulice, ki ste jih dali v lonce, da preprečite izsušitev. Predvsem po daljšem času zmrzali. Enako velja za grmičevje v loncih. Po dalj časa trajajočem mrazu je velikokrat suho. Vendar ne pretiravajte, redno praznite podstavke. Odvisno od vremena!

Če ne pride do zmrzali in če ni preobilice dežja, lahko obrežete sadno in drugo drevje, grmičevje in vrtnice. Zdaj je pravi čas, da jih pomladite. Odstranite odmrle ali bolne veje ter poskrbite za harmonično rast. Tako bo rastlinski sok dobro krožil, kar bo prineslo lepše cvetenje in optimalno oploditev. Bodite pozorni na to, da veje vedno odrežete v poševni smeri, tako da bo dež odtekel stran od najbližjega brsta, kar bo zmanjšalo verjetnost gnitja.

Februarja in v začetku marca je tudi čas za obdelavo tal, če niso več zamrznjena ali preveč mokra. Kot gnojilo lahko uporabite eno plast komposta ali zrelega hlevskega gnoja, ki ju podkopate marca. Ob tej priložnosti lahko tudi že takoj uredite obrobe gred z ostro lopatico za robnike ali s polkrožnim rezilom. Prekopavanja gred se lotite samo, če so mesta večletnic jasno označena. Kaj hitro se lahko namreč zgodi, da boste uničili neopazna stebelca, na naslednja pa boste morali počakati še več tednov.

Če vreme še ni najprimernejše za delo na vrtu, vam ostane vsaj veselje, ki ga občutite ob pogledu na prihajajočo sezono. Prebrskajte vrtne kataloge, naročite vrtne izdelke in načrtujte svoj vrt! Ne pozabite na predel, kjer boste imeli zelenjavo. V vsakem primeru priporočam aromatična zelišča, kot so žajbelj, timijan, drobnjak, meta in koper. Pri tem bodite pozorni na posamezne zahteve, ki jih ima vsaka rastlina: zelišč, ki imajo raje zrahljana in vlažna tla, npr. meto, ne posadite skupaj z zelišči, ki imajo rada suha in pusta tla, npr. s timijanom. Sajenje zelenjave (korenja, paradižnika, čebule) naj še počaka, da bodo tla povsem segreta. Februar je torej prehodni mesec, v katerem lahko odlično načrtujete prihajajočo sezono. V toplem vremenu so mogoča tudi že nekatera vrtna opravila na prostem.

Caroline Géneau
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.