Tri pomembna opravila na vrtu v mesecu aprilu

Aprila vse rože na vrtu zacvetijo. To je poplačilo za ves trud, ki smo ga vložili prejšnjo jesen (če želite namreč cvetoče tulipane, jih morate posaditi oktobra/novembra ... misliti je treba na naslednje leto!). Žal zdaj cveti tudi veliko travnih bilk, nad katerimi nismo ravno navdušeni ...

Prvi korak: odstranjevanje plevela. Predvsem bodite pozorni na rastline, ki rastejo v obliki rozete (regrat, trpotec, zlatica itd.). Te namreč hitro prekrijejo tla in preprečijo rast drugih mladih rastlin, na katere vi čakate. Z motiko boste delali lažje kot s preprostim odstranjevalcem plevela. Poleg tega lahko hkrati zrahljate tla, tako da preluknjate pregosto razraščen površinski sloj. Spomnite se starega pregovora: »Enkratno okopavanje je tako pomembno kot dvakratno zalivanje.« To pomeni, da z odstranjevanjem plevela in rahljanjem tal zavrete razvoj tekmecev vaše trave in hkrati zagotovite dobro prodiranje vode v tla.

Drugi korak: ko vaše rastline najbolj rastejo, potrebujejo največ hranilnih snovi, še posebno, če hitro cvetijo. Dodajte nekaj organskega gnojila, da zagotovite dovajanje potrebnih snovi čez več tednov. In ne pozabite na osnovno pravilo: gnojilo vedno nanašajte na vlažna tla, da preprečite ožig korenin.

Tretji in najpomembnejši korak: urejanje robov. To je zahtevno in naporno opravilo, vendar ga boste v tem času najlažje opravili. Ko je zemlja še dovolj vlažna in rastline še niso preveč razbohotene. Uporabite posebno orodje npr. ročni robilnik trate s polkrožnim rezilom ali dovolj ostro lopatico za robnike. Urejen rob trate vam olajša košnjo. Če gre za robnike cvetličnih gredic, bo skladen videz poudaril vso lepoto posajenih rastlin. Za urejen rob zadostuje, če takšno opravilo ponovite poleti.

Caroline Géneau
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.