Zelenjavni vrt jeseni – več kot dovolj dela

V večini regij se zaradi milejše klime v zgodnji jeseni podaljša življenjska doba nekaterih rastlin, ki so občutljive na mraz. Ko pozneje izdatno dežuje, so tla premočena z vodo. Prekomerna vlaga pri koreninah pa večino zelenjave uniči. Na kratko: zdaj je skrajni čas, da vrt pripravite na zimo!

Če še imate na vrtu kaj buč, jih poberite in nepoškodovane primerke shranite na suho mesto, kjer ne bo zmrzovalo. Pri tem kar odstranite vse ostale rastline, da škodljivci in bolezni ne bodo imeli pogojev za razvoj. Tudi ostale enoletne zelenjave, npr. paradižnika ali fižola, ne smete pustiti na vrtu. Pa tudi morebiten plevel in divje cvetje odstranite: običajno predstavljajo listnim ušem in drugim škodljivcem dom za zimsko prezimovanje. Tako se boste znebili neželenih gostov, ki bi jih tako ali tako morali zatirati naslednjo pomlad. Poleg tega iztaknite iz tal morebitne kole in druge opornike, jih očistite in shranite na suhem.

Kaj storiti z opletimi tlemi? Ne pustite tal neobdelanih. Sploh, če živite v mokri pokrajini z zbitimi tlemi, kjer voda slabo odteka. V tem primeru bi se zemlja samo še dodatno zbila. Klasična metoda priprave na zimo je prekopanje vrta in nanos hlevskega gnoja. Tako se organski material počasi razkraja.
Če je napovedana močnejša zmrzal, potem zrahljajte tla do pribl. 10 cm globine, ker s tem uničite ličinke škodljivcev, ki se skrivajo v tej globini. Ta način se priporoča predvsem okoli lesk in pod grmičevjem ribeza in kosmulje.
V pokrajinah z milejšo klimo je še čas za sajenje rastlin za zeleno gnojenje (npr. gorčično seme ali grašico). Tam tla še niso hladna in rastline imajo čas, da se jeseni še razvijejo. Čez zimo mirujejo, naslednjo sezono jih je treba samo še podkopati. Ta način prinaša kar dve prednosti: z zasajenimi rastlinami preprečite izpiranje tal zaradi dežja, poleg tega spomladi pridobite počasi razkrajajoče se zeleno gnojilo, ki izboljšuje sestavo tal.

Dokler ni napovedane zmrzali, lahko na vrtu pustite korenje, rumeno kolerabo, por in ohrovt. Če je napovedana znatna ohladitev, pokrijte vrtnine s slamo, da preprečite zamrznitev tal in olajšate obiranje pridelka. Korenje in rumene kolerabe lahko sicer tudi poberete, vendar jih je treba shraniti v zaboj s peskom na suhem mestu, kjer ne bo zmrzovalo. Prekomerna vlaga tal jim namreč prav tako ne ugaja. Kar zadeva ohrovt, ga izkopajte s koreninami vred in ga položite na zemljo tako, da je koreninski del obrnjen proti vetru.

Ne pozabite premetati komposta, da se vlaga enakomerno porazdeli. Zatem pustite kompost čez zimo pri miru: v njem se radi skrijejo ježi, ker jim nudi zaščito pred mrazom.

Ne pozabite v bližino vrtne grede postaviti ptičjo hišico: vrabci in sinice ljubijo ličinke in druge žuželke. Če jih že pozimi navadite na to mesto, vam bodo spomladi, ko bodo začeli iskati živo hrano, pomagali pri zatiranju škodljivcev.


Caroline Géneau
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.