Zelenjavni vrt v malem

Kdo si ne želi ugrizniti v redkvico, ki je zrasla na lastnem vrtu? Ali iz nekaj listov solate, drobnjaka, peteršilja in pehtrana pripraviti svežo in okusno solato? Ali uživati v toplih jagodah, ki so jih ogreli sončni žarki? Vse to je mogoče, tudi če imate zelo malo prostora. Tudi na balkonu.

Izdelati je treba kvadratni zaboj s pribl.1,2 metradolgimi stranicami in višino vsaj 40 cm. Če zaboj ni postavljen na zemljo, v njega položite ponjavo (da ohranite vlago) in ga napolnite s kakovostno zemljo. Že izdelane modele lahko kupite v trgovini ali naročite po pošti. Zaboj postavite na takšno mesto, da bo čim manj v senci in da bo prejel dovolj sončne svetlobe. Če imate v bližini vodni vir, si boste prihranili pot do zalivalke!

  • Prva od prednosti je, da vam tal ni treba prekopati, zatreti plevel ali kako drugače pripraviti. Z zabojem na hitro pridobite manjše zemljišče, ki ga lahko na preprost način kultivirate in vzdržujete.
  • Razdelita ga lahko v manjše kvadrate (tri ali štiri) in tako lažje razporedite različne skupine zelenjave. Večje vrste (paradižnike, koromač, pehtran) posadite na sredini, da ne zadušite manjših (redkvic). Ali pa jih posadite na robu, če stoji zaboj ob steni.
  • Zelenjavo (redkvice, solato, paradižnike) lahko kombinirate z zelišči (peteršiljem, krebuljico, kislico ... pazljivo pri meti, ki potrebuje vlažno zemljo in se hitro razbohoti) in manjšimi plodovi (jagodami različnih vrst, ki omogočajo obiranje čez celotno sezono).
  • Dodajte nekatere cvetlice, npr. žametnico. S tem boste zelenjavo zaščitili pred zajedavci in olepšali gredo.
  • Rastline, ki se posejejo kar v gredo (redkvica, solata, korenček) lahko kombinirate z vrstami, kjer kupite sadike (paradižnik, zelje), in z rastlinami, ki ostanejo na istem mestu več let (drobnjak, timijan, rožmarin). Sledite navodilom na vrečkah s semeni, da pravočasno posadite in pozneje tudi oberete pridelek. Mislite tudi na čas, ko boste zdoma. Razen, če vam lahko na pomoč priskoči sosed, ki lahko zaliva rastline!

Caroline Géneau
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.