Zimska vrtna opravila

Ko ves vrt počiva, ko glavno vlogo prevzamejo dež, veter in mraz, ki prinesejo vodo v še aktivna tla, ker razkrajajo rastlinske ostanke, ker na naraven način odstranijo odmrle veje, ker urejajo populacijo škodljivcev – zaradi vsega tega vidnega ali manj vidnega, pa vendar neizmerno pomembnega za ohranitev uravnoteženosti na vrtu, mora tudi vrtnar opraviti pomembno opravilo!

Pa brez naglice – predvsem, ko je zelo mrzlo in ko mraz preprečuje sleherna zimska dela. To je odličen trenutek za ogledovanje vrta. Zima je namreč idealen čas, da doživite svoj vrt, predvsem poti, terase ali zidove, in tudi vse rastline, ki ohranijo listje. Priporočam, da imate na vrtu tretjino zimzelenih rastlin. Tako bodo rastline vidne tudi pozimi in boste lažje oblikovali svoj vrt. Fotografirajte, zapišite si, narišite ... in ob naslednjem toplem letnem času na pomembnih točkah posadite nova drevesa, grmičevja in zimzelene večletnice. Mimogrede, večletnice lahko sadite čez vse leto, v kolikor ste jih kupili v loncu. Pri tem ne pozabite, da jih vsaj prvo leto redno zalivate.

Če to omogočajo pogoji (torej ko ni zmrzali in dežja), obdelajte zgornji sloj tal, vendar ne pregloboko, da ne motite koristnih mikroorganizmov v globljih tleh, ki razkrajajo in prezračujejo organski material. Pri zasnovi novih gred in na zelenjavnem vrtu je takrat pravi trenutke za raznašanje mineralnih gnojil (pepela, pepelike, gašenega apna itd.) in organskega materiala (organskih gnojil, komposta itd.), da izboljšate zgradbo in vsebnost hranilnih snovi v tleh. Ne pozabite, da tla živijo in da predstavljajo hranilno osnovo za rastline ter da potrebujejo vso vašo pozornost. Z rahljanjem zgornjih nekaj centimetrov tal prav tako razkrijete ličinke škodljivcev, ki zamrznejo ali jih pojedo ptice. Pri tem pazite, da ne poškodujete korenin in zimskih brstov večletnic in seveda tudi mladih poganjkov čebulic spomladnih cvetlic (krokusov, tulipanov, narcis itd.). Tisti, ki so pravočasno označili mesta rasti in sajenja, zdaj nimajo težav. Vsi ostali morajo biti zelo pazljivi in na to misliti pri naslednji saditvi.

Poleg tega je zdaj čas za rezanje sadnega drevja in listopadnih živih mej. Kar bo spomladi cvetelo, je že začelo razvijati brste. Če jih odrežete, ne bodo cveteli! Pri sadnem drevju pa je pomembna zimska rez, da preusmerite sokove v brste, ki bodo v prihodnosti zacveteli. Čas imate do februarja.

Caroline Géneau
Vikingova strokovnjakinja za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.