Cvetoči balkoni

Balkonsko cvetje pričara domač občutek pri vsaki hiši. Predvidevam, da ste kupili lokalno pridelane sadike in jih posadili v kakovostno zemljo za lončnice. To je osnovni pogoj za bogato rastoče cvetje, ki bo dobro uspevalo tudi poleti.

Dobra zemlja ima dovolj zaloge hranil, da bodo rastline prebrodile tudi spreminjajoče se vremenske razmere.

Voda in hranilne snovi
Ljubitelji, ki rože gojijo že več let, takoj opazijo, kdaj njihovi varovanci potrebujejo vodo in hranilne snovi. Listje hitro oveni in to je običajno znak, da je treba doliti vodo. Pomagamo si lahko tudi s prstom. Če ga pritisnete na zemljo, boste čutili, ali je dovolj suha.

Rastline zalivajte s temperirano vodo. Po dalj časa trajajočem dežju je deževnica več kot primerna za zalivanje rož. Na100 litrovvode lahko dodate 100­–150 gramov ali mililitrov gnojila. Tako bodo rože ob vsakem zalivanju prejele zadostno količino hranilnih snovi. Rastline imajo najraje počasno in dolgo dolivanje tekočih gnojil. Enkratno preveč intenzivno gnojenje lahko včasih povzroči ožig korenin. Odvisno od zemlje začnite z gnojenjem od tri do šest tednov po saditvi, ko so korenine že dobro razvite. Številni ljubitelji cvetja primešajo že v zemljo za sajenje gnojilo z dolgim delovanjem. V tem primeru je potrebno dodajanje hranilnih snovi šele v sredini poletja. Seveda je to kot vedno odvisno od vremenskih razmer. Petunije, surfinije ali rože »milijon zvončkov« potrebujejo veliko vode, hranilnih snovi in mikroelementov. Pazite tudi na zadostno količino železa. V specializiranih prodajalnah najdete posebna gnojila, tudi za surfinije, ki vsebuje veliko železa.

Zaščita rastlin na balkonu
Nad balkonskim cvetjem nismo navdušeni samo mi, ljudje. Nekatere žuželke izkoristijo priložnost in se na rastlinah naselijo. Redno preverjajte stanje, da jih boste dovolj hitro opazili. Najobičajnejše so listne uši, ki jih opazimo šele, ko se že dodobra razbohotijo. Če ukrepate dovolj hitro, zadostuje že škropljenje poganjkov s hladno vodo. Velikokrat pa to žal ni dovolj. Takrat je treba uporabiti insekticide na osnovi kalijevih mil in repičnega olja. Učinkovito delujejo tudi različni drugi pripravki v obliki granulata.

Pri tem se sestavine vsrkajo v rastlino, škodljivci pa jih zaužijejo med srkanjem rastlinskega soka ter umrejo. Poleg listnih uši najdemo tudi belo muho in pršico prelko, ki nam uničujejo rastline.

Za preprečevanje plesni priporočam, da rastline zalivate tako, da se listje hitro posuši. Tako plesni ne daste možnosti za razvoj. Po daljših deževnih obdobjih lahko vseeno nastane plesen.

Drugi ukrepi
Pelargonije ali surfinije so samočistilne poletne cvetlice. Odcvetele cvetove odvržejo in ob primernem vremenu in zadostni količini gnojila delajo nove popke. Prvotna oblika petunije in stoječe pelargonije se morajo vedno očistiti ročno. Ko se razvijejo prvi cvetovi pelargonije, je treba stebla cvetov odlomiti tik ob kolenu.

Želim vam lepo poletje in razkošno cvetoče cvetje.

Ing. Manfred Putz
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.