Nasveti pri težavah z balkonskim cvetjem

Balkonsko cvetje je nekaj prav posebnega. Polepša vsak dom in ga naredi prijaznejšega. Pa vendar pride do situacije, ko veselje poide.

V primeru pojava plesni in bakterijskih bolezni priporočam, da korita pred novo sezono očistite ter dezinficirate z raztopljeno mešanico dezinfekcijskega sredstva in vode. Pri cementnih koritih in lesenih nosilcih zadostuje, da jih očistite z vročo vodo.

Izbira  substrata
Izbira pravilnega substrata je zelo pomembna. Vsem je znano, da danes ljubitelji cvetlic substrata ne mešajo več sami. V ustreznih specializiranih trgovinah boste našli bogato izbiro substratov. V njih ni povzročiteljev bolezni ali semen plevela, poleg tega vsebujejo ravno pravo količino gnojila. Vendar kakovostni substrat ni poceni. V veliki večini vsebuje šoto. Primešanje šote, pridobljene iz visokih barij, pa že leta predstavlja trn v peti okoljevarstvenikov. Visoka barja se ne pojavljajo povsod in kaj hitro se lahko zgodi, da v prihodnosti šote ne bo več v takšnih količinah. Poleg tega pridobivanje šote posledično pomeni, da izumrejo številne rastlinske in živalske vrste, ki so prikrajšane za življenjski prostor. Nekatere trgovine ponujajo že substrate, ki ne vsebujejo šote. Kot ekološka alternativa se ponujajo lesna vlakna. S testiranji je bilo ugotovljeno, da je tudi zemlja brez šote lahko zelo hranilna.

Če boste substrat kupili, se pozanimajte o njegovi sestavi, uporabi in vrsti uporabljenega gnojila. Na embalaži morajo biti navedeni mikroelementi, npr. železo, mangan, baker in bor. Poleg tega morajo biti navedeni podatki o proizvajalcu, državi porekla, osnovnih sestavinah, skladiščenju in predelavi.

Zasadite zdrave rastline
Priskrbite si samo zdrave rastline brez škodljivcev. V vrtnariji boste našli strokovno osebje, ki vam bo lahko pomagalo.

Kakovost in ne količina
Pomembno je, da so imele rastline pri rasti potrebno količino svetlobe, hranil in vode. Če so ti kriteriji izpolnjeni, boste kupili močne rastline, ki imajo veliko rezerv za nadaljnjo rast in so zelo odporne.


Nasveti in kriteriji za nakup rastlin
Kompaktna zgradba: optimalno kultivirane rastline so bogato razvejane. Delovati morajo kompaktno in robustno.

Močni poganjki: posamezni poganjki morajo biti stabilni in ne smejo delovati mlahavo ali utrujeno. Pri tem vam lahko pomaga razdalja med posameznimi pari listov (razdalja internodijev poganjka). Tudi obseg poganjkov je pokazatelj kakovosti rastline.

Bogata razvejanost: lepo razvita balkonska rastlina ni dolga in suha. Imela naj bi veliko stranskih poganjkov. Prva vejica ne sme izraščati višje od pribl. 6–8 cm nad robom lonca. Sicer obstaja nevarnost, da se ob močnem vetru zlomi.

Velikost lonca: bodite pozorni na velikost lonca. Količina substrata, ki ga ima rastline na voljo pri rasti, vam pove, kako je bila kultivirana. Če je zelo velika rastlina posajena v zelo majhnem loncu, je verjetno stradala.

Barva listja: barva mora biti tipična za rastlino. Pomanjkanje hranil, premokra zemlja, dolg transport v temnem tovornjaku in pretemna lokacija pri prodajalcu so lahko razlogi za posvetlitev listov. Dobro hranjena in negovana rastlina mora imeti zelene liste od vrha do roba lonca.

Cena: zdrave, močne in bogato razvejane rastline imajo svojo ceno, kar je tudi pravilno. Kakovost se odseva tudi v ceni. Pri manjših rastlinah bodite pozorni, da so zdrave, dobro nahranjene in zadostno razvejane.

Že vzgojene in pripravljene rastline
Takoj vidite, kaj boste posadili. Dobra nadaljnja rast je zagotovljena. Posebna nega ni potrebna. Slaba stran je morda samo cena, saj so takšne rastline nekoliko dražje.

Obilo uspeha z balkonskim cvetjem vam želi

ing. Manfred Putz
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.