Pozno poletno obrezovanje pri pečkatem in koščičastem sadju

Veliko ljudem je lep vrt tisti, ki vključuje tudi sadno drevje. Zato se bomo podrobneje posvetili tej tematiki, saj je aktualna tudi v tem letnem času. Načeloma vsaka rez izboljša sončno obsevanje sadežev in umiri rast. Tudi trata in druge površine prejmejo več sončnih žarkov.

Načeloma razlikujemo med zimsko in poletno rezjo. Zimsko rez opravimo, ko drevo odvrže liste oz. preden nastanejo pomladni brsti. Jabolko, hruško in češpljo lahko obrezujete v celotnem času mirovanja rasti. Breskve in marelice obrezujemo, ko brsti nabrekajo. Marelico lahko brez negativnih učinkov obrezujemo še celo, ko že cveti.

Pri poletni rezi razlikujemo med zgodnjo in pozno rezjo. Zgodnjo poletno rez opravimo junija. Drevo že bujno poganja in plodovi so v fazi deljenja celic. Popki za naslednje leto še niso zrasli. Zgodnja poletna rez je namenjena rezanju ali odlomljanju neželenih poganjkov, predvsem v zgornjem predelu drevesne krone. Kot posledica pride do močne rasti poganjkov.

Pozna poletna rez se opravi avgusta
Pri drevesih, ki dobro rastejo, vendar nimajo veliko plodov, opravite pozno poletno rez. Prednost tega je, da ne bo več neželenih mladih poganjkov, poleg tega se znatno zmanjša razvoj poganjkov v naslednji dobi rasti.
Sadno drevje z bogato rastjo in skromnim pridelkom se močneje obreže kot tisto, ki raste manj bogato, vendar je pridelek bogat. Plodovi namreč zavirajo rast. Rezi so pomembne predvsem takrat, ko drevesa izmenično obrodijo ali če so cvetovi pomrznili. Tudi pri drevesih, ki so zaradi močne zimske rezi močno pognala, se opravi poletna rez.

Boljše sončno obsevanje drevesne krone                                                                                                                                  Sončni žarki bolje dosežejo notranjost krone in zato sem tam izboljša fotosinteza. S tem se pozneje toliko ne pozna zmanjšan obseg porezanih poganjkov in listja. Tudi obsevanost plodov s sončnimi žarki spodbuja obarvanost lupine sadeža in znatno izboljša njihovo kakovost.

Z vplivanjem na razmerje med listjem in plodovi bo drevo rodilo plodove zmerne velikosti, s tem pa se znatno zmanjša pojav okroglastih peg pod kožico plodov. Zaradi preveč dolgega poganjka pride namreč do pomanjkanja kalcija in na sadežih se pojavi omenjena težava. Pri tem pojavu gre torej v prvi vrsti za težavo porazdelitve kalcija v drevesu. Poletna rez ima tudi prednost, da se rane občutljivih dreves, kot so oreh, češnja in višnja, hitreje zacelijo. Če opravite rez v obdobju rasti, bodo drevesa hitro zaprla rane in tako v veliki meri preprečila vdor škodljivcev. Tudi pojav smolikavosti pri koščičastem sadju boste tako dobro reševali.

Ing. Manfred Putz
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.