Špalir iz marelic: vzgoja in rez

Marelico običajno najdemo ob zidovih hiš, saj je tako zaščitena pred hladnejšimi temperaturami. Za špalir jih sadimo na vzhodnih, južnih in zahodnih straneh. Najprimernejša je sicer zahodna. Pri tem je pomembno, da dež ne more zaiti v cvetove ali na liste in da so marelice zaščitene pred hladnimi vetrovi. Zaradi toplotnega sevanja hišnih zidov je na tem mestu običajno za stopinjo ali dve topleje od temperature zraka.

Saditev
Če želite imeti obilen donos in kakovostne marelice, potem je pomembno, da se strokovno lotite vzgoje v špalirju. Najboljši čas za saditev je pozno jeseni. Za poznejšo dobro rast pa je tudi pomembno, da je les drevesa dobro dozorel. Največja težava pri mladem drevju je lahko ta, da ga v drevesnicah prehitro izkopajo. Nemalokrat se dogodi, da v nekaterih predelih Evrope takšna drevesa potem ne preživijo naslednje zime. Zato je pomembno, da dreves v drevesnici ne izkopajo pred koncem oktobra. Šele takrat je drevo ustrezno dozorelo in bo brez težav preživelo zimo.

Strokovna vzgoja
Rez opravite spomladi. S prvo rezjo postavite temelje za poznejše oblikovanje krone. Potrebujete en sredinski poganjek in dve ogrodni veji, ki sta postavljeni levo in desno od sredinskega poganjka pod kotom 45°. Preveč strmo izraščene ogrodne veje je treba razpreti, preveč vodoravne pa privezati na sredinski poganjek, tako da dosežejo pravilen kot. Ogrodne veje običajno porežemo za polovico ali do dve tretjini dolžine, tako da ohranimo zunanje oko. Dolžina porezanih ogrodnih vej naj bo največ 30 do 40 cm. Sredinski poganjek naj bo pribl. 10 cm daljši. Ogrodne veje krajšate vsako leto, vse dokler drevo ne doseže končne višine. Na preostalih vejah pustimo rasti rodne veje. Vse konkurenčne poganjke v celoti odstranite.

Marelice rodijo na enoletnih poganjkih. Mladi poganjki, ki so zrasli prejšnje leto, naslednje leto prinesejo cvetove in plodove. Enoletne mladike na špalirju odstranite. Kratke enoletne poganjke načeloma pokrajšate, da dosežete boljše razmerje med listjem in plodovi. Zadostuje poganjek na vsakih 10 do 15 centimetrov. Zato se presežni poganjki porežejo na oko. Iz tega brsta v času rasti nastane mlad poganjek. Na takšen način boste preprečili gola oz. slabo obraščena mesta.

Čas rezi
Pri gojitveni rezi je pomembno, da sredinski poganjek, ogrodne veje in rodne veje obrežete samo pri zimski rezi. Intenzivnost obrezovanja naj bo vedno odvisna od intenzivnosti razvoja ogrodnih vej. Manj kot je ogrodna veja zrasla, toliko intenzivneje jo je treba obrezati. Več kot je ogrodna veja zrasla, toliko manj intenzivneje jo je treba obrezati. Za vzgojo potrebujete rast. Močno rast poganjkov dosežete, če jih porežete pred brstenjem. Ogrodne veje morate pokrajšati na enako višino. Sredinski poganjek naj bo 10 cm daljši od ogrodne veje. Idealni čas za rez je tik pred rastjo oz. vegetacijo. Pri drevesih, ki so končala gojitveno fazo, lahko poganjke obrežete tudi med cvetenjem. Če rez izvedete prehitro, lahko pride pozimi do težav.

Poletna rez
V letih, ko cvetovi pomrznejo in ni veliko plodov, poganjki pa se vseeno dobro razrastejo, morate te močno razraščene poganjke obrezati že v sredini avgusta. Tako zagotovite, da bo naslednje leto rast poganjkov nekoliko omejena.

Pinciranje marelice
Kot sem že omenil, marelice rodijo na enoletnih poganjkih tj. na kratkem poganjku ali v zadnji tretjini dolgega poganjka. Zato poganjke takoj, ko razvijejo 10 do 12 novih listov, porežete na 4 do 8 listov. Pri tem ne štejemo listov na listni osnovi (listne rozete). Cvetovi se potem razvijejo v prvi tretjini poganjka in ne v zadnji.

Če zraste več kot 12 listov in poganjek prepozno obrežete, se lahko dogodi, da ne zrastejo novi cvetovi. Zatorej za pinciranje (prikrajševanje kratkih enoletnih poganjkov) ni pomemben mesec obrezovanja, temveč je pomembna stopnja razvoja. Izvede se maja in junija, odvisno od lege in vremena. Pincirati pa ne smete sredinskih poganjkov in ogrodnih vej, saj so ti odgovorni za zgradbo krone in ne za doprinos plodov. Pinciranje zaradi različnih stopenj razvoja poganjkov ne morete izvesti v enem delovnem koraku. Poganjke pokrajšate z drevesnimi škarjami. Nikakor jih ne smete prelomiti in pustiti, da visijo z drevesa, saj to spodbuja nastanek bolezni. Nove poganjke lahko konec avgusta še enkrat pokrajšate na dva lista, če so manjši. Pri drevesih z veliko cvetnega nastavka lahko to opravite tudi med zimsko rezjo.

Če poganjke dosledno in pravilno pincirate, boste morali spomladi izvesti samo še korekturno rez, ki dejansko pomeni redčenje vej, da prihaja v krošnjo dovolj svetlobe, in odstranjevanje mrtvega lesa.

Ing. Manfred Putz
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.