Trend pri balkonskih rastlinah za leto 2016 – prevladuje raznolikost

 

Okrasno cvetje demonstrira veselje nad lastnim domom in okolico. Kultiviranje in sajenje cvetlic ima v naših deželah dolgo tradicijo in predstavlja sprostitev za dušo in telo.

Vedno več raznolikosti
V zadnjih letih se je zelo razširila ponudba poletnih cvetlic. Na prelomu tisočletja so na balkonih prevladovale pelargonije in surfinije. Od tedaj pa je prišlo do korenitih sprememb. Zaradi močne konkurence je mednarodna vzgoja doživela pravi razcvet. Poleg novih sort so bili vzgojeni tudi novi tipi.

Nišne rastline, kot so sporiš, pa tudi lobelija ali begonija, so danes zastopane v zavidljivem številu. Pri tem je prišlo do znatnih sprememb pri dveh najbolje prodajanih vrstah. Petunije so bile dopolnjene z dodatnimi tipi, ki se razlikujejo po intenzivnosti rasti, tipu rasti in možnosti uporabe. Tudi pelargonije so doživele številne spremembe. Zaradi vedno večjega števila hibridov med visečimi in stoječimi pelargonijami ponuja tržišče danes raznolike polviseče do viseče sorte.
Zaradi tako pestre ponudbe imajo ljubitelji cvetlic proste roke pri sajenju balkonskih cvetlic. Stoječe rastline izboljšajo občutek višine v prostoru, viseče balkonske cvetlice pa dajejo občutek bujnega in globine. Pri pravokotnih posodah je najbolje, da posadite cvetlice, ki rastejo v okroglih oblikah. Barvna usklajenost hiše, balkona in vrta lahko ustvari prav posebno harmonično celoto. Na terasah so zelo lepo videti obešanke in nekoliko višje okrasne posode z bujno zasaditvijo. Tudi tukaj je treba paziti na usklajenost barv in enotno vizualno zasnovo.

Kakovost se izplača
Kljub odličnemu napredku pri kakovosti rastlin je še vedno zelo pomembna posoda s kakovostno zemljo. Zdrave rastline in kakovostno zemljo najdete pri lokalnem vrtnarju in v specializirani prodajalni za vrt. Zemlja lahko že vsebuje gnojila s podaljšanim delovanjem, ki zagotovijo potrebne hranilne snovi za rastline.

V letu 2016 je srednjeevropsko tržišče balkonskih cvetlic ponovno v vzponu. Če so leto 2015 zaznamovale številne znane sorte, ki so se uveljavile v zadnjih letih, prihajajo v novi sezoni številne novosti.

Bidens »Beedance Painted Red« 
Bidens »Beedance« prepriča z oranžnimi barvnimi toni cvetov. Zaradi močne rasti je primeren za uporabo na balkonu, terasah in kot rastlina za obešanko. Privablja metulje in je pomembna medovita rastlina za čebele. Nasvet: bidens ne uspeva v vsaki zemlji. Najraje ima prepustna in hranljiva tla. Potrebuje sončno do polsenčno lego in redno in enakomerno zalivanje.

Petunija »Queen of Hearts« 
To je kompaktno rastoča petunija z velikimi cvetovi intenzivnih barv. Ponuja enkraten cvetni vzorec. Zaradi igre bele in roza barve je v vsakem cvetu pet srčkov. Je odporna na veter in dež in je zelo primerna za rast v posodah na terasi ali podobno. Nasvet: če odstranjujete ovenele cvetove, se razvijejo zelo kakovostni novi cvetovi.

Petunija »Viva blue Stardust« 
Še ena obetajoča petunija, ki vas bo prepričala z izrazitimi modrimi cvetovi. Je odporna na veter in dež. Raste kompaktno in s številnimi cvetovi. Nasvet: potrebuje zelo hranljiva tla in redno gnojenje, da se bogato razvije.

Brahikoma »Magenta Delight« (modra marjetica)
Sorta »Magenta Delight« ima najmočnejšo modro barvo med modrimi marjeticami. Prenese suha in vlažna tla, vendar slabo uspeva v stoječi vlagi. Je več kot primerna za balkonska korita, obešanke in posode na terasi. Nasvet: vse marjetice imajo rade dodajanje železa. Zato pri saditvi poskrbite za kakovostno zemljo.

Lobelija »Deep Blue Star« 
Gre za sorto lobelije, ki je zelo odporna na vročino. Prepričala vas bo z intenzivno modro barvo. Ob zadostnem zalivanju vas bo nagradila z morjem modrih cvetov. Primerna je za balkonske posode, obešanke, košare in podobno. Nasvet: potrebuje manj gnojenja od običajnih balkonskih cvetlic. Ob pomanjkanju vode listi porumenijo.

Pelargonija »Xtreme Alpin Red« 
Ta pelargonija je tipičen predstavnik nove generacije pelargonij. Raste polviseče, je odporna na vreme, potrebuje veliko hranilnih snovi in dobro prenaša kratkotrajno sušo. Ima približno dvakrat več cvetov od stoječih geranij! Se izvrstno kombinira s surfinijami in bidensi. Nasvet: ta vrsta pelargonije potrebujejo veliko gnojila, da razvije svoj potencial.

Pelargonija »Mexicana Parade« 
Tukaj gre za mešanico treh različnih mehiških tipov pelargonije. »Toscana Occer«, »Toscana Chris« in »Toscana Nixe« prinesejo intenzivno barvo na vaš balkon ali teraso. Redno zalivanje in gnojenje prinese bujnejšo rast. Nasvet: bujno rast lahko izboljšate z odstranjevanjem ovenelih cvetov.

Miniaturna petunija Calibrachoa Chameleon »Sunshine Berry« 
Gre za povsem novo vrsto miniaturne petunije. Posamezni cvetovi se odzivajo na vremenske vplive, npr. sončne žarke in temperaturna nihanja, tako, da se različno obarvajo. Tako se neprestano spreminjajo. Obarvajo se v izrazito rumeno barvo pa vse do roza. Nasvet: ta sorta ljubi sončno do polsenčno lego. Potrebno je enakomerno in redno zalivanje.

Josef in Manfred Putz
Vikingova strokovnjaka za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.