Zaščita drevesnih debel

Termičnih poškodb na deblih sadnega in okrasnega drevja je čedalje več

Že pred več kot 100 leti je veljalo, da je treba okrasno in sadno drevje pobarvati z belo barvo in ga tako zaščititi pred termičnimi poškodbami. Tudi svetovno znan ameriški strokovnjak za gozdove in drevesa, dr. Alex L. Shigo (1930–2006), je v svojih strokovnih predavanjih vedno znova omenjal to težavo ter opozarjal na zgodovinsko, vrtnarsko in gozdarsko strokovno literaturo. Strokovnjaki poznajo termične poškodbe skorje. Ljubitelji vrtov pa prepoznajo samo njihove posledice. Pri tem ni dovolj, da zaščitimo samo tiste vrste, ki imajo tanko skorjo (javor, divji kostanj in lipa), saj raziskave potrjujejo, da je pravzaprav vse drevje bolj ali manj podvrženo takšnim poškodbam. Mlado drevje je treba vsaj v prvih petih letih po saditvi zaščititi pred poletnim in zimskim soncem.

Že stari vrtnarji so znali povedati, da drevja ni treba zaščititi pred zmrzaljo, temveč pred vročino. Največjo težavo predstavljajo sončni žarki pozimi, ki so povezani z velikim temperaturnim nihanjem. Glede na trenutni letni čas se v tem prispevku osredotočam na prihajajočo zimo. Pri tem je treba pripomniti, da enake težave nastopijo tudi poleti.

Nekroza zaradi zimskega sonca
Velika temperaturna nihanja povzročajo razpoke zaradi zmrzali. Kritično obdobje je predvsem takrat, ko je temperatura drevesa okoli 0 stopinj, drugih delov drevesa pa pod ničlo. Predvsem pozno pozimi, ko začnejo tople temperature počasi prebujati zimsko spanje dreves, zatem pa spet znatno padejo, pride do pojava t. i. nekroze zaradi zimskega sonca.

Če se odločimo za saditev novih dreves, je treba pravočasno misliti na zaščito debla. Nekatere drevesnice že ponujajo okrasna drevja z nanesenim zaščitnim slojem. Pri sadnem drevju je tega veliko manj. V tem primeru mora lastnik drevesa sam poskrbeti za zaščito, tako da na deblo nanese sloj bele barve. Priporoča se, da se takšna zaščita na deblu do nastavka krone in višje izvaja pribl. pet do sedem let od saditve. Pri tem je treba upoštevati, da imajo barvni nanosi različno dolgo obstojnost. Načeloma je treba zaščito obnoviti dvakrat letno.

V Nemčiji so razvili barvo za zaščito debel, ki nosi trgovsko ime »Arbo Flex«. Ta nanos ostane pet let na skorji. Zaščita pojenja počasi, kar omogoča, da se skorja prilagodi razmeram sončnega sevanja na posamezni lokaciji. Nanos zaščitne barve za skorjo se lahko opravi samo na suhi skorji in ko ni zmrzali.

Zaščita debel starega drevja
Po opravljeni rezi so deblo in debelejše veje močneje podvrženi sončnim žarkom. Da bi jih zaščitili, nanesite beli sloj posebne barve za zaščito skorje.

Če vseeno prihaja do razpok, je možnih več vzrokov:

  • Velikokrat se drevje pred in po dobavi vmesno skladišči brez ustrezne zaščite.
  • Zaščita debla je bila nanesena šele nekaj časa po saditvi.
  • Pojav plesni.

Povzetek
Načeloma je treba vsako drevo po saditvi zaščititi z belim slojem barve, da se preprečijo poškodbe zaradi sončnih žarkov. Beli sloj naj bo na skorji vsaj pet let. Pri marelici in češplji še nekaj let več. Predvsem pri drevesih v špalirju se mora zaščita nanesti vsako leto. Breze in platane ni treba pobarvati.

Ing. Manfred Putz
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.