Grmičevje in trajnice jeseni

Večina grmičevja jeseni ne cveti več. Nekatere vrste vrtnic so še ohranile nekaj svoje lepote, sicer pa nas navdušujejo trajnice, kot so zlata rozga, slamnik ali astra. Prav tukaj se pokaže kakovost dobro zasnovanega vrta: ali je vrt čez vse leto videti atraktiven, ne samo zaradi različnih časov cvetenja, temveč tudi zaradi kombiniranja barv listja, razvejanosti vej, pojava različnih zelenih podtonov, uporabe različnih vrst rastlin (visoke in nizke, gosto in redko razrasle, zimzelene in listopadne,  trajnice, enoletnice, grmičevja ipd.)

Tukaj je nepoznavalec preobremenjen in splača se povprašati pri ustreznem strokovnjaku. Premalo ljudi na primer ve, da obstajajo tudi vrste grmičevja, ki cvetijo pozimi, npr. zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) ali nepozebnik (Hamamelis mollis). Najbolje jih je posaditi tako, da jih boste lahko pozimi skozi okno občudovali iz toplega prostora. Trajnice (večletne zeli) bi po mojem mnenju morali sejati veliko več, saj skoraj ni omejitev pri njihovi raznolikosti! Nega je sicer obsežnejša in zahteva več strokovnega znanja.

Če so višje okrasne trave (tudi te sodijo med trajnice) posajene na pravilno mesto, bodo ujele pogled slehernega obiskovalca. Naj omenim pampaško travo (Cortaderia selloana), ki zraste skoraj dva metra v višino in ima lahko tudi roza cvetove. Pri tem ne smemo pozabiti, da je treba pampaško travo pozimi zaščititi, tako da jo spnemo ali ovijemo z rogoznico. V boljše založenih drevesnicah se danes ponuja več kot 20 vrst okrasnih trav, višine od15 cmdo3 metrov. Najbolje jih je posaditi spomladi, ker se takrat skoraj brez izjeme dobro razrastejo.

Preden tudi grmičevja in trajnice dohiti zima, je treba upoštevati še nekaj zadev:

  • Obvezno odstranite listje grmičevja (in dreves), ki se je nabralo na trati, sicer lahko pride do povečanega napada plesni (Typhula, Fusarium ...) ali celo do neporaščenih predelov. Suho listje boste brez težav zgrabljali z grabljami za listje in zbrali v ustrezno vrečo. Listje je primerno za kompostiranje (razen listja kostanja, hrasta in orehov). Plast listja pod grmičevjem ščiti tla in pomaga izboljšati kakovost zemlje.  Kupčki listja, po možnosti z majhnimi vejicami, nudijo ježu in drugim živalim dobro zimsko prebivališče.
  • Posodovke, ki niso odporne na zmrzal (npr. oleander, kristavec, afriška lilija, kitajski oslez, fuksija ipd.), prenesite na ustrezno zaščiteno mesto. Ne bi se spuščal v natančne temperaturne pogoje in pogoje glede vlažnosti za prostor, v katerem boste prezimili rastline.  Pomembno je, da ste pri oleandru pozorni na pojav škodljivcev (kaparja) in da ustrezno ukrepate.
  • Čebulice dalij, begonij, gladiol itd. izkopajte in jih prezimite v ustreznem prostoru.
  • Najbolje bo, če trajnic pred zimo ne obrežete, odstranite samo bolane dele (npr. zaradi pepelaste plesni).
  • Rododendron zaščitite pred zimskim soncem (na soncu listje zaživi, ko zatem pride zmrzal, voda v tleh zmrzne in rastline se izsušijo).
  • Nekatere trajnice, npr. plamenko, slamnik ipd., je treba pri premočni rasti deliti. Potrebo prepoznate po začetni ogolitvi na sredini.
  • Občutljive hibridne čajevke osipajte čez cepilno mesto. Visokostebelne vrtnice na rahlo ovijte, pri tem ne uporabljajte plastične folije.  Močnejšo rez izvedite šele spomladi.

Prof. Karl E. Schönthaler
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.