Pravilno zalivanje trate v visokih poletnih temperaturah

 

Zalivanje je najpomembnejši dejavnik za ustrezno nego trate, predvsem takrat, ko ni dovolj padavin. V povprečju, seveda v odvisnosti od osončenosti, temperature in vetra, potrebuje trata vsak teden pribl. 20 do 25 litrov vode na kvadratni meter.

Se pa večkrat dela napaka, da se zaliva prepogosto in takrat premalo. Poleti suho trato zalivamo skoraj vsak večer, kar navlaži samo travno rušo in v najboljšem primeru morda par milimetrov zemlje. Nepoučen lastnik trate seveda ne opazi, da se v tem primeru razvijejo zelo plitve korenine in prihaja do povečanja tistih vrst trave, ki si jih ne želimo, npr. latovke, Poa annua ali različnih šopulj. Šopulja je sicer primerna za golf igrišča, kjer se dnevno zaliva in reže na nekaj milimetrov višine, na zasebnem vrtu pa prinese močno razraščenost zgornjega sloja in manj odporno trato. Ta zgornji razraščen sloj vpije vodo kot goba, od koder tudi izhlapi. Pri tem spodnji sloj zemlje ne prejme dovolj vode. Trata postane odvisna od dnevnega zalivanja. Če potem nekaj dni ne zalivamo, postane takoj rumena in je podvržena različnim plesnim.

Kako to preprečimo? Zalivajte samo enkrat tedensko, vendar takrat obilno tj. s pribl. 20 litri na kvadratni meter. Če imate ilovnata tla in trata ne zmore vsrkati toliko vode, potem zalivajte dvakrat zaporedoma (npr. dva zaporedna dneva), nato pa spet en teden ne več!

Ali ste zadostno zalili, lahko preverite na hišnem vodnem števcu ali pa preprosto vzamete štiri kozarce za vlaganje (npr. za marmelado) in jih postavite na trato. Po zalivanju bi moralo biti v njih pribl. 2 cm vode! Ko boste nekajkrat tako zalivali, boste s časom dobili občutek, koliko morate zalivati. Začudeni boste, kako znatno je treba zalivati, da dosežete potrebno količino. Z močnim nožem zabodite na različnih mestih v tla do globine10 cm. Poskusite vzeti vzorec tal. Vzorci morajo biti spodaj vlažni (ne mokri), zgornja 1–2 cm pa sta lahko oz. morata biti suha na otip! Nikakor ne sme biti obratno, da bi bil vzorec zgoraj vlažen, spodaj pa suh.

Vendar pozor! Tudi prevelika količina vode je lahko škodljiva, kar pa se sicer na zasebnih vrtovih zgodi redko. Prevelika količina vode izrine zrak iz talnih por, kar privede do gnitja korenin. Poduhajte talne vzorce: če imajo neprijeten vonj ali so celo sivo modro obarvani, je to zaradi pomanjkanja zraka oz. zastoja vode.

Pravilno zalivana trata je bolj odporna na hojo in tudi bolezni, korenine pa so globlje zarasle. Če ste dalj časa napačno zalivali, ne smete takoj spremeniti zalivanja. Postopajte počasi in v korakih (npr. v dveh mesecih).

Prof. Karl E. Schönthaler
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.