Prelepi vrtovi Južne Anglije

Na splošno je znano, da so Angleži neizmerni ljubitelji vrtov. O razlogu za to obstaja več teorij. Ene trdijo, da je to posledica družbeno-političnih postopkov, druge, da je to posledica kolonializma (predvsem vplivov vrtov iz Bližnjega Vzhoda), spet tretje pa to pripisujejo vlažnemu zalivskemu toku, ki omogoča tako bujno rast. Tukaj tega ne želim nadalje razglabljati, ker ta članek ne bi zadostoval.

Dejstvo je, da nikjer drugje na svetu ni toliko velikih in malih vrtov, ki bi bili tako podrobno in premišljeno zasnovani in negovani, kot je to primer v Veliki Britaniji. Z izrazom premišljen mislim na naraven videz, nevsiljiv, skoraj naključen, včasih celo nekoliko razdivjan. Za to so potrebni natančno načrtovanje, izjemno strokovno znanje in obsežna nega!

Pri tem bi želel izpostaviti bogat izbor trajnic v številnih oblikah, ki prinesejo bogate barvne vzorce, in izbrane visoke trave (večletnice, ki pa ne olesenijo). Nadalje kamni, zidovi, vode, potke iz kamnov, iz katerih rastejo zvončice, šelesteče listje in seveda, da ne pozabim, angleška trata. Vse skupaj premišljeno kombinirano in razporejeno, da dobimo nezamenljivo celoto, ki skoraj vsak mesec v letu ponuja nekaj cvetočega. V Srednji Evropi lahko o tem samo sanjajo, ali pa se odpeljejo v Veliko Britanijo in si v živo ogledajo njihove vrtove. Vrtovi morajo prebuditi čustva in spomine. Nagovoriti morajo vse čute obiskovalcev, ne samo oči.

V nadaljevanju bi vam rad predstavil nekaj znanih in manj znanih vrtov v Južni Angliji.

Na južni obali leži t. i. gledališče ob morju MINACK THEATRE, ki vas bo očaral s terasastimi vrtovi na spektakularni lokaciji, kar predstavlja življenjsko delo Rowene Cade.

MONT SAINT-MICHEL: otoček pred mestom Marazion v Cornwallu, ki ga krasi prelep grad iz 15. stol. Strma pobočja so na vseh straneh obrasla s številnimi rastlinami in okrašena s prelepimi potkami. Otok leži nekaj sto metrov pred obalo. Ob oseki lahko pridete do njega kar peš, sicer morate uporabiti trajekt.

Projekt Eden je botanični vrt pri mestu Bodelva, pribl.8 kmSV od kraja St. Austell. Nastal je na idejo angleškega glasbenega producenta, arheologa in ljubitelja vrtov Tima Smitha. Nahaja se v predelani kaolintski jami in trenutno daje dom največjim rastlinjakom na svetu (23.000 m²). Na vrhu jam so kupole, ki posnemajo različna klimatska okolja. Med drugim tam raste 100.000 rastlin iz pribl. 5000 vrst.

Nedaleč stran vas bo očarala še ena znamenitost. Izgubljeni vrtovi Heligana (pribl.8 kmjužno od kraja St. Austell). Gre za ogromno posest v slogu angleškega krajinskega parka, med drugim z več kot 200 let starim okrasnim vrtom, koristnim vrtom, pragozdom in izgubljeno dolino Lost Valley, ki se skladno preliva s pašniki v okolici.

Hestercombe House oz. GARDEN leži v bližini vasice Cheddon Fitzpaine in severno od mesta Taunton v grofiji Somerset. Obsega tri posamezne vrtove iz različnih slogovnih obdobij (16 hagregorijanskega krajinskega parka, viktorijanski vrt s  t. i. vrtom s trajnicami Grey Walk in formalni edvardijanski vrt iz leta 1905). Prečudovito!

Vrt v angleškem krajinskem slogu Stourhead v Wiltshireu leži pribl.180 kmJZ od Londona in predstavlja dober primer medialnega prenosa od slikanja k vrtu: slikar zamenja arhitekta kot umetnika, njegove sposobnosti dopolnjuje znanje t. i. »krajinarja«, pojem, ki od poznega 18. stol. združi umetnika na vrtu ter slikarja in pesnika.

Vrt Groombridge Place leži v bližini kraja Tunbridge Wells v grofiji Kent in je eden od redkih iz 17. stol., ki je preživel pozno gibanje krajinskih parkov. Prav zato je nekaj prav posebnega.

Kraljevo hortikulturno združenje »Royal Horticultural Society« ima v kraju Wisley (grofiji Surrey) vrt, ki se uporablja kot poskusni poligon za vse aktualne vrtne navdihe. Tukaj se izobražujejo vrtnarji, preverjajo, odlikujejo in prodajajo se kakovostne vrste cvetlic, javnosti so na voljo različni razstavni vrtovi in rastlinjaki, pa tudi razstave in vrtne tržnice.

Vrt Dereka Jarmana v kraju Dungeness (Kent) v skrajnem JV delu Anglije je zagotovo eden najbolj svojevrstnih vrtov, ki ga je umetnik in filmski režiser Derek Jarman zasnoval iz kosov kremenovih gomoljev, naplavljenega lesa, zarjavelih železnih kosov, delcev stekla in nekaterih redkih halofitov – po tem, ko je zbolel za aidsom. Vrt je razumel kot poskus zdravljenja neke krajine, ki jo dominira v bližini ležeča jedrska elektrarna.

Seveda pa morate obvezno obiskati vrtove Hampton Court Palace in Kew na skrajnem JZ Londona v okrožju Richmond upon Thames!

Če se vam je zdaj zahotelo obiskati katerega od vrtov, potem je moj cilj dosežen. Obilo zabave pri ogledu vrtov!

Prof. Karl E. Schönthaler
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.