Prezračevanje trate: kaj se dejansko dogaja pri prezračevanju trate in kaj moramo upoštevati?

Zaraščen sloj trave se najlažje odpravlja prav s prezračevanjem. Sestavljen je predvsem iz odmrlih in nekaterih živih poganjkov ter korenin. Leži med tlemi in vidno travno rušo. Debel je lahko od nekaj milimetrov pa vse do 2 cm. Vendar se pri vsaki trati ne pojavi.

Na pojav v prvi vrsti vplivajo posajene in obstoječe vrste trav. Vendar lahko le redki, ki o tem niso podrobno poučeni, razlikujejo posamezne vrste, čeprav to ni tako težko in je celo zanimivo. Če vsebuje trata večinoma trpežno ljuljko, ni pričakovati pojava takšnega zaraščenega sloja trave. V večini primerov ob kratko pokošeni travi skozi travne liste prosevajo tla. Tako trate, kjer prevladuje ljuljka, skoraj ni treba prezračevati. Pri tratah, ki imajo veliko travniške latovke in/ali visok delež bilnic (rdeča bilnica, ovčja bilnica) pa je zadeva povsem drugačna. Najbolj ogrožene so trate, kjer prevladujejo šopulje (Agrostis). Te so tipične za trate na golf igriščih in se zelo redko pojavijo v semenskih mešanicah za hišne vrtove. Razlike se pojavljajo tudi znotraj travnih vrst. Obstaja na primer tudi takšna ljuljka, ki dopušča manjši pojav zaraščenega sloja trave. Žal so prav tiste vrste trav, ki so zaradi goste rasti zaželene na domačih vrtovih, nagnjene k pojavu takšnega zaraščenega sloja.

Zakaj je to težava? Ta sloj deluje kot »vpijajoča goba«, ki posrka večino padavinske vode in je ne posreduje naprej ostalim travnim bilkam. Tam voda izhlapi in trata ne prejme zadostne količine. Predvsem na vrtu je to težava, ker se tam običajno zaliva prevečkrat vendar vsakič količinsko premalo (nekaj nasvetov o pravilnem zalivanju najdete v mojem prispevku z dne 25. 6. 2014). Na neustrezno zalivanje se trata prilagodi. Korenine se razrastejo tam, kjer je najbolj vlažno tj. tik pod zaraščenim slojem trave in delno tudi znotraj njega. Trata tvori zelo površinski sistem korenin, zato je zelo občutljiva na kratkoročno nihanje v dovajanju vode. V tem primeru potrebuje redno oz. zelo pogosto zalivanje. Zaradi takšnih slabo zakoreninjenih travnih bilk je trata tudi manj odporna na hojo.

Kaj lahko storimo? Prezračujemo! Sliši se nadvse preprosto, vendar pravilno prezračevanje trate to ni. Začne se pri izbiri delovnih naprav, nadaljuje pri primernem času izvedbe in pravilni nastavitvi globine. Pozabite na ročne naprave v prodajalnah: z njimi boste lahko obdelali morda nekaj kvadratnih metrov. Tudi tiste najbolj poceni naprave niso ravno optimalne za odstranjevanje zaraščenega sloja trave. Običajno imajo preslabo konstrukcijo. Prezračevanje se naj izvaja ob suhem vremenu in v obdobju, ko trava najbolj raste. Najbolje torej maja. Pri prezračevanju namreč trato poškodujemo in se bo takrat zelo hitro obnovila. Prav tako je treba pred prezračevanje travo pokositi.

Nastavitev pravilne globine je zelo težavna! Orodje (noži, vzmetni roglji itd.) mora biti nastavljeno tako, da se površinsko dotika tal in s tem odstrani čim več zaraščenega sloja. V kolikor imate dalj časa zaraščeno trato s površinskimi koreninami ali trato, kjer prevladujejo šopulje (Agrostis), boste s pravkar navedeno nastavitvijo povsem uničili trato: iztrgali boste namreč večje zaplate travne ruše, saj korenine niso globoko razraščene.

Kot nasvet naj povem naslednje: nastavitev globine najprej preverite na bolj skritih predelih. Prav zato se številni izogibajo globljih nastavitev in pri tem ne odstranijo prav veliko razraščene trave. V tem primeru je škoda časa, ki so ga porabili za delo! Svetujem torej nekaj več drznosti, vendar z občutkom. Iztrgan material je treba seveda odstraniti s trate in ga lahko brez težav kompostirate.

Obilo zabave ob naslednjem prezračevanju!

Prof. Karl E. Schönthaler
Vikingov strokovnjak za vrt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.